Log In
17/01/2022

“Αγγελική Παναγιωτάτου (1878-1954), Η πρώτη Ελληνίδα γιατρός” του Γ. Α. Ρηγάτου

Από τις ιατρικές εκδόσεις «Συλλογές» του Αργ. Βουρνά κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες του 2021 το νέο βιβλίο του  Γεράσιμου Ρηγάτου, ογκολόγου και ενός εκ των ιδρυτικών μελών της ΕΟΠΕ, αλλά και γνωστού συγγραφέα. Ο τίτλος του βιβλίου είναι:  Αγγελική Παναγιωτάτου (1878-1954), Η πρώτη Ελληνίδα γιατρός” .

H Αγγελική Παναγιωτάτου από τη Θηνιά της Κεφαλονιάς (1878-1954) είναι μία εμβληματική προσωπικότητα για την ιστορία της Ιατρικής και των επιστημών γενικότερα. Είναι η πρώτη γυναίκα που σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1893-1897), μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό και εξέλιξε πλήρως την επιστημονική της διαδρομή: έγινε διδάκτωρ, υφηγήτρια, έκτακτη και τακτική καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας. Έγραψε ιατρικά βιβλία, δημοσίευσε 170 επιστημονικές εργασίες «εις τα σπουδαιότερα ιατρικά περιοδικά εν Ευρώπη, Ελλάδι και Αμερική…», καθώς και εργασίες πάνω στην Ιστορία της Ιατρικής.

Τεράστιο ήταν και το κλινικό της έργο. Ως Διευθύντρια της «Υγειονομικής Πολυκλινικής» της Δημαρχίας Αλεξανδρείας εξυπηρετούσε 35-40 χιλιάδες άτομα (μόνο γυναίκες και παιδιά), σημειώνεται δε ότι αυτή δεν ήταν η μόνη θέση στην οποία πρόσφερε υπηρεσίες. Στις πλούσιες κοινωνικές της δράσεις περιλαμβάνονται – μέσω του Εθνικού Συνδέσμου Ελληνίδων Αιγύπτου- το «σχολείο Εργατίδων», για παροχή εκπαίδευσης σε εργαζόμενες γυναίκες, παιδικές εξοχές για την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών, υπαίθρια σχολεία για λόγους υγιεινής και το «οικόπεδο της χαράς» για παιγνίδια, άθληση των παιδιών μιας περιοχής κλπ. Στα πλαίσια πολιτιστικών δράσεων διοργάνωνε μουσικές – καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παραστάσεις αρχαίου θεάτρου κλπ.

Η γιατρός Αγγελική Παναγιωτάτου αναγνωρίστηκε επίσης εκτός Αιγύπτου και Ελλάδας. Η γερμανίδα βιολόγος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Elga Gandella Kern (1888-1957), την περιέλαβε σε βιβλίο της με τον τίτλο «Γυναίκες ηγέτιδες στην Ευρώπη», μαζί με την Αλεξ.Κολοντάι, τη Σέλμα Λάγκερλεφ, την κόμισσα Άννα ντε Νοάιγ, την Κέτε Κόλβιτς κ.α., τις οποίες θεωρεί ως αυτές που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της Ευρώπης την εποχή τους.

Το βιβλίο, 45 σελίδων (ISBN 978-960-532-101-7) κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες του 2021 από τις εκδόσεις «συλλογές» του Αργ.Βουρνά (τηλ.210-3840.187) και μπορεί να ζητηθεί από όλα τα βιβλιοπωλεία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Γεράσιμος Ρηγάτος σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής και Υφηγητής- Άμμισθος Επίκ. Καθηγητής Παθολογίας. Υπηρέτησε επί 40 χρόνια σε νοσοκομεία, τα περισσότερα των οποίων ως συντονιστής διευθυντής στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας, τις εργασίες της οποίας συντόνισε επί πολλά χρόνια. Έχει τιμηθεί από την ΕΟΠΕ και από διάφορες άλλες ογκολογικές εταιρείες, από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο Α΄ Τάξεως και από το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα. Έχει βραβευθεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Έπαινος «Μάρκου Αυγέρη», Χρυσό μετάλλιο «Γρηγ. Ξενόπουλος» δύο φορές, και «Βραβείο Άγις Θέρος»). Πρόσφατα γιορτάστηκαν με δύο εκδηλώσεις και δύο αφιερωματικά τεύχη τα 40 χρόνια του συγγραφικού του έργου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML