Log In
19/04/2019

Ολοκλήρωση του συγγραφικού έργου της ΟΝΕΟ με 3 εγχειρίδια

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην Ογκολογία είναι αλματώδεις και το «Πέρασμα στη Νέα Εποχή» θεωρείται πλέον γεγονός. Στις μέρες μας, συχνά ασθενείς και ογκολόγοι νιώθουμε σαν δρομείς στον αγώνα να αφομοιώσουμε τις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης και να τις εφαρμόσουμε καθημερινά. Ωστόσο, παράλληλα με τη συνεχή αύξηση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών για τους περισσότερους όγκους, πολλαπλασιάζονται αφενός τα διάφορα διλήμματα στην κλινική πράξη και αφετέρου οι νέου τύπου ανεπιθύμητες ενέργειες.

Είναι γνωστό ότι οι νεότερες θεραπείες στην Ογκολογία έχουν συσχετιστεί με αρκετές νέου τύπου ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως συμβαίνει π.χ. με τις στοχεύουσες θεραπείες και τις ανοσοθεραπείες. Συνεπώς, είναι δεδομένη η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των ιατρών και νοσηλευτών αναφορικά με την έγκαιρη αναγνώριση αλλά και τη βέλτιστη διαχείριση και αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών στους ασθενείς με καρκίνο.

Με βάση τα ανωτέρω, έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη της Ομάδας Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) η ανοικτή πρότασή μου ως Συντονιστή της Ομάδας· μια πρόταση, η οποία αφορούσε στην έκδοση ενός εγχειριδίου σχετικού με την αναγνώριση και αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών που συνδέονται με τις νέες θεραπείες στην Ογκολογία. Τελικά, δημιουργήθηκε μια ομάδα συγγραφής αποτελούμενη από 54 νέους Έλληνες ογκολόγους και, μετά από αρκετές προσπάθειες και ξεπερνώντας τα διάφορα προβλήματα που συνήθως εμφανίζονται, είμαστε σήμερα έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε το έργο μας, το οποίο αποτελείται από τρία εγχειρίδια: τα δύο απευθύνονται σε επιστήμονες υγείας σε δύο γλώσσες, Ελληνική και Αγγλική, ενώ το τρίτο απευθύνεται στους ασθενείς μας στην Ελληνική.

Το πρώτο εγχειρίδιο έχει τίτλο «Νεότερες Θεραπείες στην Ογκολογία: Εγχειρίδιο Διαχείρισης των Ανεπιθύμητων Ενεργειών» και απευθύνεται κυρίως σε συναδέλφους ιατρούς. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται όλα σχεδόν τα νεότερα φάρμακα στην ογκολογία και γίνεται αναφορά στις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειές τους και στον τρόπο διαχείρισής τους. Το εγχειρίδιο αυτό υπάρχει και στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «New Treatments in Oncology: Manual for the Management of Adverse Events». Με τις εκδόσεις αυτές, «Ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης…για κάθε ασθενή μας» προσπαθούμε να ενημερώσουμε για τη βέλτιστη διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών στη σύγχρονη Ογκολογία, αποσκοπώντας στο μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα στη βέλτιστη ποιότητα ζωής των ασθενών μας.

Επιπλέον, το τρίτο εγχειρίδιο με τίτλο «Νεότερες Θεραπείες στην Ογκολογία: Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Ασθενών για τις Ανεπιθύμητες Ενέργειες» απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς και συνοδούς. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται με απλό τρόπο, όλα σχεδόν τα νεότερα φάρμακα στην ογκολογία και γίνεται αναφορά στις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες τους καθώς και στην έγκαιρη διάγνωσή τους. Με την έκδοση αυτή προσπαθούμε, να αναδείξουμε την αξία του «ΔιαβάΖΩντας υπεύθυνα για τον καρκίνο…», δεδομένου ότι τα βιβλία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για κάθε ασθενή μας ως μίτος για την έξοδό του από τον λαβύρινθο του καρκίνου.

Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι πιθανότατα να υπάρχουν κάποιες αδυναμίες ή παραλείψεις στις εκδόσεις αυτές. Ευελπιστούμε ότι στην επόμενη έκδοση αυτών των εγχειριδίων, έντυπη ή ηλεκτρονική, θα μπορέσουμε να τις διορθώσουμε. Το σημαντικό είναι ότι με τη συνεργατική αυτή προσπάθεια έγινε το πρώτο βήμα! Όλοι γνωρίζουμε την αξία αυτού του πρώτου βήματος, «του πρώτου σκαλιού», που έλεγε ο ποιητής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που συνέβαλαν στην όμορφη αυτή προσπάθεια συνεργασίας. Η συμβολή τους ήταν σημαντική για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην ομάδα που ασχολήθηκε με την επιμέλεια και τη διόρθωση των κειμένων. Ειδικότερα, ευχαριστώ ολόψυχα τους συναδέλφους και φίλους κ. Μιχάλη Λιόντο και κ. Κωνσταντίνο Τσαπακίδη για την ανεκτίμητη βοήθεια και καταλυτική τους συμβολή στην ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής. Τέλος, ευχαριστώ θερμά την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ομάδα Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) για τη συνεχή βοήθεια και υποστήριξη.

Με χαρά σας παραδίνουμε αυτά τα εγχειρίδια και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμα στο δύσκολο καθημερινό κλινικό σας έργο αλλά και στο δύσκολο δρόμο των ασθενών μας στους λαβυρίνθους της ογκολογίας.


Νικόλαος Τσουκαλάς
Παθολόγος – Ογκολόγος
Συντονιστής ΟΝΕΟ 2014-2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML