Log In
21/12/2022

ΚΕΦΙ – Δράσεις Νοεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«2ος χρόνος Ελληνική Συμμαχία για τον HPV: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την εξάλειψη της ασθένειας»

Τον απολογισμό της διετίας 2020-2022 παρουσίασε η Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε παρουσία επιστημονικών και πολιτειακών φορέων, με την εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) καιτης Ελληνικής Εταιρείας για τον HPV, ενώ Μέγας Χορηγός ήταν η MSD.

Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV, υποστηρίζει:

 1. Δωρεάν Εμβολιασμό όλων των κοριτσιών και αγοριών, με σκοπό την πρόληψη των HPV – σχετιζόμενων νοσημάτων.
 2. Πανελλαδική Εμβολιαστική κάλυψη.
 3. Σωστή ενημέρωση των γονιών από τους παιδιάτρους σχετικά με το εμβόλιο κατά του HPV.
 4. Εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, απηύθυναν χαιρετισμούς η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. και η Αναστασία Πασσακοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ». Παράλληλα, διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν τα ιατρικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του HPV στην Ελλάδα. Συμμετείχαν οι:

 • Αγοραστός Θεόδωρος, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV
 • Νικολάου Μιχάλης   MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής Α’, ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας»
 • Χαϊδόπουλος Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας, Υπεύθυνος τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας A’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα
 • Παπαθεοδώρου Δημήτρης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Α. “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ”
 • Νταλούκας Κωνσταντίνος, Παιδίατρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθ. Παιδιάτρων, Ιδρυτής της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
 • Κουκουγιάννη Μένια, Health Affairs Consultant, Συν-ιδρύτρια ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μαρία Γκερέκου, Project Manager της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV και Υπεύθυνη Διοίκησης και Επικοινωνίας του Κ.Ε.Φ.Ι.

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των φορέων Υγείας σχετικά με τον HPV, τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, τη σημασία της πρωτογενούς (μέσω εμβολιασμού) και δευτερογενούς (μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου) πρόληψης, τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης αλλά και τη σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Στόχος είναι να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ότι εφαρμόζοντας τους τρόπους πρόληψης οι διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αρκετών ακόμη ειδών καρκίνου μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά ή και να εξαλειφθούν.

Λεζάντες φωτογραφιών:

1 – Το λογότυπο της Ελληνικής Συμμαχίας κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

2 – Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου, από αριστερά προς τα δεξιά:

Γκερέκου Μαρία, (Project Manager της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV και Υπεύθυνη Διοίκησης και Επικοινωνίας του Κ.Ε.Φ.Ι.)

Αναστασία Πασσακοπούλου, (Πρόεδρος Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου “ΑγκαλιάΖΩ”)

Χαϊδόπουλος Δημήτρης, (Γυναικολόγος – Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Γυναικολογικής)

Παπαθεοδώρου Δημήτρης, (Χειρουργός,  Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Γυναικολογικής Κλινικής του Γ.Α.Ο.Ν.Α . «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»)

Νικολάου Μιχάλης, (Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής Α’, στο ΓΑΟΝΑ «ο Άγιος Σάββας» καθώς και εκπρόσωπος της ΕΟΠΕ)

Γραμματόγλου Ζωή , (Πρόεδρος Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών)

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα,  https://hpvalliancegreece.gr/, να ακολουθήσετε το λογαριασμό της Συμμαχίας στο Facebook https://www.facebook.com/hpvalliancegreece, ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο info@hpvalliancegreece.gr .

Για περισσότερες πληροφορίες

Μαρία Γκερέκου

Project Manager Ελληνική Συμμαχία για τον HPV

Υπεύθυνη Διοίκησης και Επικοινωνίας Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι.- 6937898848

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση – Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα

«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Διεκδικώντας τα δικαιώματά μου»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώσε με επιτυχία την Παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος «Δικαίωμά μου» μέσω Διαδικτυακής Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Διεκδικώντας τα δικαιώματά μου» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 – 20:30.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών επέλεξε να πραγματοποιήσει την Ημερίδα διαδικτυακά, επιθυμώντας έτσι να συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες και στελέχη του τομέα Υγείας από όλη την Ελλάδα. Η Ημερίδα προβλήθηκε μέσω livestreaming, μέσω της σελίδας του Συλλόγου μας στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi.

Συντονίστρια της Εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος κα Νέλλη Καψή.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με το χαιρετισμό της κας Γραμματόγλου, Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στη δημιουργία της δράσης «Δικαίωμά μου» και το σκοπό που αυτή εξυπηρετεί και καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Ακολούθησε η ανάγνωση από τη συντονίστρια της Εκδήλωσης κα Νέλλη Καψή της επιστολής της Υφυπουργού Υγείας κας Ζωής Ράπτη. Η Υφυπουργός στο μήνυμα της εξήρε τη δράση αυτή του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των ασθενών αλλά και των φροντιστών τους που είναι οι αφανείς ήρωες. Επισήμανε τις ενέργειες που έχουν γίνει για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και ενημέρωσε ότι αργότερα επιθυμία είναι να υπάρξει αντίστοιχος έλεγχος για τον καρκίνο της μήτρας και του παγκρέατος.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με το χαιρετισμό και την τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Αφού διατύπωσε τη σημασία που έχει η δράση «Δικαίωμά μου» ιδιαιτέρα για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, ευχαρίστησε το Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. για τις ενέργειές του σε αυτόν τον τομέα της ενημέρωσης και δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να είναι όλοι ενημερωμένοι για τα δικαιώματα τους, προκειμένου να τα ασκήσουν.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Διοικητών των Δημοσίων Νοσοκομείων, όπου αναφέρθηκαν στη σημασία της δράσης «Δικαίωμά μου». Εξήραν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. όλα αυτά τα χρόνια και στέκεται κοντά στους ασθενείς και στις οικογένειες τους. Τα νοσοκομεία καλούνται να αντιμετωπίσουν ιατρικά τα θέματα υγείας των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι ασχολούνται αρχικά αποκλειστικά με τα θέματα υγείας τους αφήνοντας στην άκρη τις υπόλοιπες παραμέτρους που χρειάζεται να επιληφθούν για να μπορέσουν να κάνουν τον αγώνα τους. Η δράση «Δικαίωμά μου» τους βοηθάει ακριβώς να ενημερωθούν για να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως προς τις παροχές που μπορούν να έχουν, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχουν μπροστά τους. Οι Διοικητές των Νοσοκομείων δήλωσαν ότι χαιρετίζουν αυτή τη δράση. Συγκεκριμένα, το λόγο έλαβαν οι κ.κ. :

 • Θεοφάνης Ροΐδης, Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκο»
 • Βενιαμίν Μπατής, Αναπληρωτής Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
 • Γεώργιος Χαλκιαδάκης, Διοικητής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ)

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Νικόλαος Τσουκαλάς, MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, MSc Βιοπληροφορική, Αναπληρωτής Διευθυντής, Ογκολογική Κλινική 401 ΓΣΝΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», Αθήνα. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία του Καρκίνου του Πνεύμονα. Εξήγησε ποικίλες παραμετροποιήσεις τους, τις οποίες η ιατρική επιστήμη πλέον έχει κατηγοριοποιήσει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει.

Η κα Φωτεινή Χριστοδούλου, MSc Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. αναφέρθηκε στα στατιστικά του site https://dikaiomamou.gr/ , των ενημερώσεων που δίνονται είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης καθώς και για τις νέες ενέργειες που κάνει ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στα πλαίσια της δράσης «Δικαίωμά μου» με συναντήσεις με τα Νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς για τα δικαιώματά τους.

Ακολούθησε η κα Ροδούλα Κοκκινάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής», η οποία αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην επαρχία, στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Σύλλογοι εκεί και στη σημασία που έχουν ενέργειες όπως αυτή του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Τόνισε τη σημασία όλοι οι Σύλλογοι να συνεργαστούν προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς στην επαρχία.

Η κα Έλενα Γκερέκου, Δικηγόρος και Εθελόντρια του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης αναπηρίας καθώς και μετατροπής αυτής σε σύνταξη γήρατος δίνοντας με κατανοητό τρόπο τις απαραίτητες γενικές πληροφορίες που χρειάζονται αρχικά να γνωρίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς, ενώ σε περιπτώσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη προσέγγιση μπορούν να καλούν στο Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι.

Η κα Αρετή Καλυβιώτη, Κοινωνική Λειτουργός 2ο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αθηναίων/ Κινητή Μονάδα αναφέρθηκε στις προνοιακές κοινωνικές παροχές και στις νεώτερες εξελίξεις της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας μέσω του Ο.Π.Ε.Κ.Α.

Τέλος, η κα Αθηνά Μαγγά, ογκολογική ασθενής, αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία αναφορικά με τις διαδικασίες που χρειάστηκε να ακολουθήσει και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στο Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. για τη βοήθεια που της προσέφερε στην προσπάθειά της αυτή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας. Μέγας Χορηγός της Εκδήλωσης η εταιρεία MSD, ενώ Υποστηρικτής ήταν η εταιρεία Point Εκδοτικές Επιχειρήσεις.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

Η δράση «Δικαίωμά μου» δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. για να προσφέρει σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους. Η πληροφόρηση αφορά τα ποσοστά αναπηρίας, τους κρατικούς οργανισμούς περίθαλψης, τα φάρμακα και τις εξετάσεις, τη νομοθεσία, τα γενικά δικαιώματα των ασθενών, τον κώδικα δεοντολογίας των γιατρών, καθώς και τη σωστή διαδικασία προσέγγισης και διεκδίκησης κάθε επιμέρους δικαιώματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα,  https://www.anticancerath.gr/   ; https://dikaiomamou.gr/  , να ακολουθήσετε το λογαριασμό του ΚΕΦΙ στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/ , ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 6468222.

Για περισσότερες πληροφορίες

Γραμματόγλου Ζωή

Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

6979529571

Χριστοδούλου Φωτεινή

Κοινωνική Λειτουργός Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

6976923377

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML