Log In
20/06/2023

ΚΕΦΙ- Δράσεις Μαΐου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα  «Αντικαπνιστική Εκστρατεία & Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή»

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, ώρα 18:00 – 20:30

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών συνέχισε για μια ακόμα χρονιά το πρόγραμμα τακτικής ενημέρωσης Κοινού, ασθενών και φροντιστών, για θέματα που αφορούν την πρόληψη και τη διαχείριση του Καρκίνου. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, το οποίο είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου και αύξησης των κρουσμάτων του Καρκίνου του Πνεύμονα, διοργάνωσε Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Αντικαπνιστική εκστρατεία και Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω…επιλέγω τη ζωή»., η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό «Γυναίκες στην Ογκολογία-W4O» και με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στο Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ (Βασ. Σοφίας 127, Τ.Κ. 115 21) με ελεύθερη είσοδο. Προσωπικότητες από το χώρο της Ογκολογίας ενημέρωσαν το κοινό, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, για τα νέα δεδομένα και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

Στην Ημερίδα προέδρευσαν η κα Δανάη Μπισιρτζόγλου, Πνευμονολόγος Εντατικολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνη Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής Γ.Α.O.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και ο Μιχαήλ Λιόντος, Παθολόγος Ογκολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεραπευτική Κλινική, Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, η οποία έθεσε καίριους προβληματισμούς για τη σχέση καπνίσματος και καρκίνου, ο κ. Ευστάθιος Γκόνος, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων δράσεων καθώς και ότι το Ινστιτούτο είναι πάντοτε αρωγός σε τέτοιες δράσεις και η κα Κορίνα Πατέλη Bell, Πρόεδρος FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, η οποία αναφέρθηκε στον εθισμό του καπνίσματος αλλά και στο στίγμα που συνοδεύει τον καπνιστή και μπορεί να γίνει τροχοπέδη στην ίαση του.

Ακολούθως, η κα κα Ελένη Μάνεση, Ασθενής, αναφέρθηκε στη βιωματική της εμπειρία με τον καρκίνο του Πνεύμονα. Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν έγκριτοι ιατροί, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις νέες εξελίξεις σχετικά με τον καρκίνο του Πνεύμονα.

Ο κ. Ιωάννης Τουρκαντώνης, M.D., MSc., Ph.D., Παθολόγος Ογκολόγος, Επιμελητής Β΄, Β΄ Παθολογική Ογκολογική Κλινική Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» με «Ο ρόλος της Ανοσοθεραπείας και των Βιοδεικτών στον καρκίνο του πνεύμονα» ανέλυσε τις εξελίξεις της επιστήμης και της έρευνας και τόνισε ιδιαίτερα τον μοριακό έλεγχο και τις στοχεύουσες θεραπείες που είναι όπλα στη φαρέτρα των σύγχρονων ογκολόγων, καθώς δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του πνεύμονα ίδιοι. Όμως το μεγάλο διακύβευμα παραμένει η πρόληψη, ιδίως σε ό,τι αφορά το κάπνισμα.

Η κα Βασιλική Πέττα, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο `Άγιος Σάββας», Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Υπότροφος Ιδρύματος “Α.Σ.Ωνάσης” με θέμα «Βλαβερές συνέπειες του καπνού και η διακοπή καπνίσματος» επισήμανε τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου δείχνουν πώς είναι ένα κοκτέιλ από δηλητήρια, ενώ τόνισε ότι καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το τσιγάρο συνδέεται με πλήθος άλλων νόσων.

Η κα Ελένη Γαλάνη, Παθολόγος – Ογκολόγος, MD, PhD, Aν. Διευθύντρια Β’ Ογκολογικής Κλινικής Θεραπευτήριο Metropolitan με θέμα «Κάπνισμα, καρκίνος του πνεύμονα και γυναίκα» εκπροσωπώντας και τις «Women in Oncology – Γυναικες στην Ογκολογια» εστίασε στη σχέση του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύματος στη γυναίκα. Στην Ελλάδα  περίπου 8.000 άτομα/έτος πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά και στις γυναίκες.

Η κα Γεωργία Χαρδαβέλλα, MD, MSc, PhD, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’, ΕΣΥ Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», Chair, Lung Cancer Group (11.01) European Respiratory Society (ERS), Συντονίστρια Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με θέμα «Θερμαντικά προϊόντα καπνού: Οι συνέπειες» αναφέρθηκε στα δεδομένα που δείχνουν ότι τα θερμαντικά προϊόντα καπνού προκαλούν βλάβη σε κυτταρικό επίπεδο, ενώ ανέλυσε τις ομοιότητες και διαφορές που υπάρχουν μεταξύ κανονικού τσιγάρου και θερμαντικών προϊόντων καπνού, στο μέτρο που είναι αυτό δυνατό με δεδομένο την πολύ πρόσφατη ανάπτυξη των θερμαντικών προϊόντων. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας MSD HELLAS (Μέγας Χορηγός) καθώς και της εταιρείας Point Εκδοτικές Επιχειρήσεις.

Για πρόσθετες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέα  https://www.anticancerath.gr/; https://dikaiomamou.gr/, να ακολουθήσετε το λογαριασμό του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook, https://www.facebook.com/skkefi/, ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 6468222.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML