Log In
15/06/2020

Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας κατά του Καρκίνου για το ρόλο της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη του καρκίνου

Μόλις δημοσιεύθηκε άρθρο με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας κατά του Καρκίνου (American Cancer Society) σχετικά με το ρόλο της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη του καρκίνου.
 
 
Η ΕΟΠΕ, τα τελευταία χρόνια, ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με το θέμα της διατροφής, της σωματικής άσκησης και της αλλαγής του τρόπου ζωής εν γένει για την πρόληψη του καρκίνου, εκδίδοντας σχετικά φυλλάδια (www.neaeope.gr/wp-content/uploads/fylladio_EOPE_APRIL_19_teliko.pdf) και οργανώνοντας και άλλες σημαντικές ενημερωτικές δραστηριότητες (http://www.neaeope.gr/ekdilosi-eope-gia-tin-pagosmia-imera-kata-tou-karkinou-2019/).
 
 
Το πλήρες άρθρο (συμπεριλαμβανομένων των αναφορών), το οποίο αφορά στους επαγγελματίες υγείας, διατίθεται στο διαδίκτυο στο CA: A Cancer Journal for Clinicians στη διεύθυνση: https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21591
 
Τουλάχιστον το 18% όλων των καρκίνων και περίπου το 16% των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ σχετίζονται με υπερβολικό σωματικό βάρος, σωματική αδράνεια, κατανάλωση αλκοόλ ή/ και κακή διατροφή. Πολλοί από αυτούς τους καρκίνους θα μπορούσαν ενδεχομένως να προληφθούν ακολουθώντας τις συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας κατά του Καρκίνου για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.
 
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
 
✅ Επιτύχετε και διατηρήστε ένα υγιές βάρος καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.
 
✅ Διατηρήστε το βάρος σας εντός του υγιούς εύρους και αποφύγετε την αύξηση βάρους στην ενήλικη ζωή.
 
✅ Να είστε σωματικά δραστήριοι.
➡️ Ενήλικες: 150-300 λεπτά μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα (ή συνδυασμό αυτών). Το να φτάσετε ή να ξεπεράσετε το ανώτατο όριο των 300 λεπτών είναι ιδανικό.
➡️ Παιδιά και έφηβοι: Τουλάχιστον 1 ώρα μέτριας ή έντονης δραστηριότητας έντασης κάθε μέρα.
 
✅ Περιορίστε την καθιστική ζωή και τις μορφές ψυχαγωγίας που βασίζονται στην οθόνη (τηλεόραση, tablet, smartphones).
 
✅ Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή σε όλες τις ηλικίες. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει:
➡️ Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά σε ποσότητες που σας βοηθούν να φτάσετε και να παραμείνετε σε ένα υγιές σωματικό βάρος.
➡️ Μια ποικιλία λαχανικών, όλων των χρωμάτων, σκούρο πράσινο, κόκκινο και πορτοκαλί, πλούσια σε φυτικές ίνες όσπρια (φασόλια και αρακά) και άλλα.
➡️ Φρούτα, ειδικά ολόκληρα φρούτα, σε ποικιλία χρωμάτων
➡️ Τρόφιμα ολικής αλέσεως
 
✅ Μια υγιεινή διατροφή περιορίζει ή δεν περιλαμβάνει:
➡️ Κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα
➡️ Ποτά/ αναψυκτικά/ ροφήματα/ γλυκά/ τρόφιμα με ζάχαρη.
➡️ Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και εκλεπτυσμένα προϊόντα σιτηρών.
 
✅ Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το αλκοόλ.Τα άτομα που επιλέγουν να πίνουν αλκοόλ δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
 
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
 
Οι δημόσιοι, ιδιωτικοί και κρατικοί οργανισμοί πρέπει να συνεργαστούν σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο για να αναπτύξουν, να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν πολιτικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που:
 
✅ Αυξάνουν την πρόσβαση σε προσιτές, υγιεινές τροφές.
 
✅ Παρέχουν ασφαλείς, ευχάριστες και προσιτές ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα.
 
✅ Περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ατομικό επίπεδο.
Κάθε μέρος των κατευθυντήριων οδηγιών περιγράφεται λεπτομερώς στο σύνδεσμο που ακολουθεί.
 
 

https://www.cancer.org/healthy/eat-healthy-get-active/acs-guidelines-nutrition-physical-activity-cancer-prevention/guidelines.html?fbclid=IwAR3F0iVuMbcLQx6Fqe6pTP9Nk6sW1VMXZcliJwZlY5HZ-lJ9YeAykJaewZE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML