Log In
07/05/2014

Επιστημονική Ημερίδα “ΦΡΟΝΤΙΖΩ-ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΩ-ΣΤΗΡΙΖΩ: Η παρηγορητική και υποστηρικτική αγωγή του ογκολογικού ασθενή”

Η παρηγορητική και υποστηρικτική αγωγή του ασθενή με καρκίνο, βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο: «Φροντίζω-Ανακουφίζω-Στηρίζω»,   που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στο  Κέντρο Ελληνικός Κόσμος.

Χωρίς τίτλο

Από τη Δ. Κατσώχη
Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγο
Πρόεδρο ΑΚΟΣ

Η παρηγορητική και υποστηρικτική αγωγή του ασθενή με καρκίνο, βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τους χώρους της Νευροχειρουργικής, της Νευρολογίας, της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ορθοπεδικής, της Παθολογίας-Ογκολογίας και της Αναισθησιολογίας. Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Αρεταίειο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ.  Αθηνά Βαδαλούκα το 66% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν ανάγκη παρηγορητικής φροντίδας  ενώ ένα ποσοστό 80%  αντιμετωπίζει αθεράπευτο πόνο.

Όπως υπογράμμισε ο Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Β’ Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ Δρ.  Ηλίας Αθανασιάδης: «Η   έγκαιρη έναρξη της θεραπείας του καρκίνου και των μεταστάσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για ένα θετικό αποτέλεσμα ενώ όπως επισημάνθηκε οι νέες απεικονιστικές μέθοδοι συμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευση της μεταστατικής νόσου και προσφέρουν αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς επιτρέπουν την εφαρμογή νεώτερων μοριακά στοχευμένων θεραπειών.

Η ακτινοθεραπεία παραμένει η κύρια αγωγή στην αντιμετώπιση των επώδυνων οστικών και εγκεφαλικών  μεταστάσεων. Οι  κλασικές και σύγχρονες τεχνικές στερεοταξίας και απεικονιστικά καθοδηγούμενης ακτινοθεραπείας βοηθούν τον ασθενή να αντιμετωπίσει τον καρκίνο σαν χρόνιο νόσημα, τον απαλλάσσουν από ανεπιθύμητα συμπτώματα και διατηρούν την ποιότητα  ζωής του .

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας της ΑΚΟΣ τονίσθηκε τέλος  η αναγκαιότητα στήριξης του ασθενούς με ειδικά σχεδιασμένη διατροφή η οποία βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και συμβάλει στην επούλωση των συνεπειών των θεραπειών, με την ανάπλαση των υγιών ιστών και του αίματος. Η καθηγήτρια  ΕΚΠΑ και Διευθύντρια Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής & Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης Ογκολογικού Ασθενούς Δρ Ουρανία Νικολάτου Γαλίτη αναφέρθηκε στη σημασία της φροντίδας της στοματικής κοιλότητας και της καθοδήγησης/εκπαίδευσης του ασθενούς.

Στα πλαίσια της ημερίδας η ΑΚΟΣ (www.akoslife.com) ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός πρωτοπόρου Πιλοτικού Ερευνητικού Προγράμματος σε διεθνές επίπεδο, το οποίο διενεργείται υπό την εποπτεία της Προέδρου της ΑΚΟΣ ογκολόγου- ακτινοθεραπευτή Δρ. Δέσποινας Κατσώχη και αφορά στη Φαρμακευτική Συμμόρφωση καρκινοπαθών σε αναλγητικές ουσίες και σε συμπληρώματα διατροφής, κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και όχι μόνο.

Ειδικότερα το ερευνητικό πρόγραμμα διερευνά κατά πόσο μία Ηλεκτρονική Συσκευή Ατομικού Σημείου Φροντίδας ( Personal Pointof Care) όπως το MDStation, μπορεί να ενισχύσει την φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών μέσω της εκπαίδευσης τους αλλά και το κατά πόσο η φαρμακευτική συμμόρφωση συμβάλει στην καλύτερη κλινική εικόνα του ασθενή με οφέλη όπως η καλύτερη διαχείριση του πόνου  και η μείωση του αριθμού επανεισαγωγών στο νοσοκομείο.

Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη: « Οι προκαταλήψεις και οι μύθοι δεν περιβάλλουν μόνο τον  καρκίνο ως νόσημα αλλά και την αναλγητική αγωγή και ειδικά τα οπιοειδή, τα  οποία έχουν συνδεθεί με τον μύθο της “εξάρτησης”.  Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η  συμμόρφωση στην αναλγητική αγωγή αποτρέπει κάθε ενδεχόμενο εθισμού.  Η σωστή χρήση των αναλγητικών και η έγκαιρη έναρξη τους, πάντα  σε συνεργασία των ιατρών των κέντρων πόνου και των θεραπόντων ογκολόγων, προφυλάσσει τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία και του προσφέρει ποιότητα ζωής »

  • Η μη συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία είναι ένα πολυδιάστατο, παγκόσμιο πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις για τον ασθενή, τον ιατρό, τη θεραπεία και ολόκληρο το σύστημα υγείας.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο το 50% των ασθενών με χρόνιες παθήσεις συμμορφώνεται με τις θεραπευτικές οδηγίες.
  • Όσον αφορά στη θεραπεία αντιμετώπισης του πόνου με αναλγητικά φάρμακα, η συμμόρφωση είναι καθοριστική  για τον περιορισμό των επιπλοκών,  των επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, για τις ορθές θεραπευτικές παρεμβάσεις από την ιατρική ομάδα και εν τέλει, για την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας που έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και των οικείων τους.

Το δίτπυχο της Ημερίδας μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML