Log In
22/09/2023

Ένα διαφορετικό σεμινάριο -το Καταληκτικό- και η ολοκλήρωση του 8ου Κύκλου Σπουδών της ΕΑΚΟ

Το πολυαναμενόμενο Καταληκτικό Σεμινάριο του 8ου Κύκλου Σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας (ΕΑΚΟ) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Καλάβρυτα, από την 1η έως την 3η Σεπτεμβρίου 2023, σε ένα υποβλητικό περιβάλλον που φέρει το δικό του ανεξίτηλο και θλιβερό αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Όλοι οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να ακούσουν και να αφομοιώσουν σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον ορισμένες πτυχές της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης που σπάνια αποτελούν αντικείμενο εκπαιδευτικών σεμιναρίων, όπως ο ρόλος και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ογκολογία, τα κέντρα αριστείας, τα δίκτυα συνεργασίας και οι εθνικές ομάδες ανά νεόπλασμα, η αφηγηματική ιατρική – ογκολογία, η δημιουργική ανάγνωση από αρχαίο κείμενο, η γνώση του θανάτου ως εργαλείο του ογκολόγου κ.ά.

Επίσης, το Καταληκτικό Σεμινάριο του 8ου Κύκλου Σπουδών της ΕΑΚΟ ήταν μια μοναδική ευκαιρία οι σπουδαστές και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες να επισκεφτούν τους ιστορικούς χώρους της περιοχής, όπως το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ο Τόπος της Θυσίας και η Αγία Λαύρα. Παράλληλα, έλαβαν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια και δρώμενα, μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και τους Διευθυντές Σπουδών, ενώ παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το Ιατρικό Επισκεπτήριο, μια δράση που έχει αγκαλιάσει η ΕΟΠΕ και που παρέχει μια δόση ανακούφισης σε ογκολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση. 

program_15.5x23_EAKO_8ος-Κ.Σ_9ο-Ε.Σ._01-03.09.2023_Καταληκτικό_scep

Με αυτό το σεμινάριο ολοκληρώθηκε ένας Κύκλος Σπουδών διαφορετικός από τους επτά προηγούμενους του κορυφαίου εκπαιδευτικού θεσμού της ΕΟΠΕ. Η συμβολή των Διευθυντών Σπουδών του 8ου Κύκλου, κ.κ. Αναστασίου Μπούτη, Ιωάννη Σουγκλάκου, Νικόλαου Τσουκαλά, Φλώρας Ζαγουρή και Άγγελου Κούτρα, ήταν καθοριστική σε όλες τις πτυχές που σηματοδότησαν το δρόμο υλοποίησης αυτής της νέας εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Για πρώτη φορά, από το 2007 που ξεκίνησε τη λειτουργία της, η ΕΑΚΟ αναβαθμίστηκε με τη συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Ο 8ος Κύκλος [2022-2023] εντάχθηκε σε Πρόγραμμα Βραχείας Μετεκπαίδευσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο ονομάζεται «Εκπαίδευση στην Ογκολογία-Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας (ΕΑΚΟ)» και οδηγεί σε Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΑΠ.

Οι Διευθυντές Σπουδών του 8ου Κύκλου, στηριζόμενοι σε αυτή τη νέα συνεργασία η οποία ισχυροποίησε τα θεμέλια της πρωτοποριακής εκπαιδευτικής δραστηριότητας στον τομέα της ογκολογίας που προσφέρει η ΕΑΚΟ, σχεδίασαν και οργάνωσαν με επιτυχία 8 τριήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια στη διάρκεια ενός μόλις ακαδημαϊκού έτους (Οκτώβριος 2022 έως Ιούνιος 2023), με σημαντικό προσωπικό και επαγγελματικό κόστος.   

Οι σπουδαστές του Κύκλου απολάμβαναν μια πραγματικά πολύτιμη εμπειρία, καθώς σε κάθε σεμινάριο είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε διαλέξεις, εργαστήρια και ομιλίες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη βιολογία των καρκινογόνων κυττάρων, μέχρι και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στους τομείς της πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας των διαφόρων νεοπλασμάτων.

Επιπλέον, οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν διδακτικές ομιλίες από έγκριτους συναδέλφους και επιστήμονες του χώρου, κάτι που ενίσχυε την ποιότητα της εκπαίδευσής τους. Η ενημέρωσή τους για τις πιο σημαντικές προόδους του χώρου είχε ως αποτέλεσμα την εξέλιξη των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, προετοιμάζοντάς τους για μια πιο αποτελεσματική προσφορά στον τομέα της ογκολογίας.

Ένα από τα κυριότερα στοιχεία που ξεχώρισαν στα σεμινάρια του εν λόγω Κύκλου ήταν η προσεκτικά δομημένη παρουσίαση των πιο πρόσφατων επιστημονικών εξελίξεων και κλινικών εφαρμογών στον τομέα της ογκολογίας. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο 8ος Κύκλος Σπουδών της ΕΑΚΟ κατάφερε να συγκεντρώσει επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της ογκολογίας, καθώς και επαγγελματίες υγείας από όλη την Ελλάδα. Στόχος ήταν να παρουσιαστούν και να συζητηθούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στον αγώνα κατά του καρκίνου. Με αυτόν τον τρόπο, οι σπουδαστές είχαν επίσης την εξαιρετική ευκαιρία να ακούσουν από κορυφαίους ειδικούς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο και τις καινοτόμες προσεγγίσεις που αναπτύσσονται για τη θεραπεία τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες, σπουδαστές, διδάσκοντες, διευθυντές σπουδών, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με συναδέλφους από διάφορα επιστημονικά πεδία. Η ανταλλαγή γνώσεων και η συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών στον τομέα της υγείας είναι κρίσιμη για την πρόοδο στην καταπολέμηση του καρκίνου, και αυτός ο Κύκλος Σπουδών αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ολοκληρώνοντας, εκφράζουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους σπουδαστές, τους ομιλητές, τους χορηγούς, τις γραμματείες και τους τεχνικούς μας που συνέβαλαν στην επιτυχία των σεμιναρίων του 8ου Κύκλου Σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας. Στάθηκαν πραγματικοί συνοδοιπόροι στο έργο της ΕΟΠΕ και στο όραμα των Διευθυντών Σπουδών του 8ου Κύκλου, που τελικά έγινε πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναμένουμε με ανυπομονησία τον επόμενο 9ο Κύκλο Σπουδών, με τη συνέχιση της συνεργασίας με το ΕΑΠ και τις νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση και συνεργασία στο χώρο της ογκολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML