Log In
17/01/2023

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΕΟΠΕ – ΕΑΠ

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ξεκινούν μια νέα συνεργασία για την Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας (ΕΑΚΟ), το θεμελιώδη και ουσιαστικό αρωγό της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ή και των νέων ειδικευμένων ιατρών στην Παθολογική Ογκολογία στη χώρα μας.

Σκοπός της ΕΑΚΟ ήταν και παραμένει να εκπαιδεύσει, να καταρτίσει, να διδάξει και να παρέχει γνώση και τροφή για σκέψη στους νέους ογκολόγους, με στόχο τη δημιουργία νέων επιστημόνων με ολοκληρωμένη, σφαιρική και κριτική σκέψη, που θα μιλούν και θα σκέφτονται με την ίδια γλώσσα, διευρύνοντας έτσι τη διεπιστημονική συνεργασία.

Για πρώτη φορά από το 2007, ο κορυφαίος και βραβευμένος εκπαιδευτικός θεσμός της ΕΟΠΕ αναβαθμίζεται με τη συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Ο 8ος Κύκλος Σπουδών, με Διευθυντές Σπουδών τους κ.κ. Φλώρα Ζαγουρή, Άγγελο Κούτρα, Αναστάσιο Μπούτη, Ιωάννη Σουγκλάκο και Νικόλαο Τσουκαλά, εντάσσεται σε Πρόγραμμα Βραχείας Μετεκπαίδευσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο ονομάζεται «Εκπαίδευση στην Ογκολογία – Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας (ΕΑΚΟ)» και οδηγεί σε Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Η συνεργασία μεταξύ ΕΟΠΕ και ΕΑΠ αποτυπώθηκε σε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο συνυπέγραψαν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 η Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΠΕ κα Ζένια Σαριδάκη και ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, στο Γραφείο Προέδρου του Παραρτήματος Αθήνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Τζωρτζ 4, Πλ. Κάνιγγος).

Μέσω της συνεργασίας αυτής, οι δύο εκπαιδευτικοί/ επιστημονικοί φορείς στοχεύουν να προάγουν από κοινού την εκπαιδευτική διαδικασία και την τεχνογνωσία τους, ώστε να διαδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απαραίτητη γνώση, τις μεθόδους και τα εργαλεία που θα διευκολύνουν την καθημερινή κλινική πρακτική των νέων ογκολόγων και θα βελτιστοποιήσουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

Το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ ΕΟΠΕ και ΕΑΠ είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών στελεχών από τους δύο θεσμούς και μιας πρωτοβουλίας του ΔΣ της ΕΟΠΕ και των εκπροσώπων του στην ομάδα Διευθυντών Σπουδών, κ. Α. Μπούτη και κ. Ν. Τσουκαλά. Αντανακλά στη δέσμευση των διοικήσεων των δύο φορέων για μεγαλύτερη εξωστρέφεια και εστίαση του ρόλου τους στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων ογκολόγων στη χώρα μας.

Η Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας, από το 2007 που ιδρύθηκε, μετράει 16 χρόνια και επτά ολοκληρωμένους κύκλους δημιουργικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των Νέων Ελλήνων Ογκολόγων. Με έμβλημά της τον «κόκκινο κάκτο», έργο του Δ. Μυταρά σχεδιασμένο ειδικά για το σκοπό αυτό, η ΕΑΚΟ συμβολίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του καρκίνου και το μέλλον. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΑΚΟ πραγματοποιείται σε κύκλους σπουδών, υπό την ευθύνη διευθυντών σπουδών, έγκριτων Παθολόγων Ογκολόγων και κατανέμεται σε σεμινάρια διάρκειας τριών ημερών. Διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας από όλο το φάσμα της ογκολογίας προσφέρουν τη γνώση και εμπειρία τους και κάθε σεμινάριο καλύπτει τη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση διαφορετικών τύπων καρκίνου. Κατά τη διάρκεια κάθε σεμιναρίου οι σπουδαστές εκτός από τη θεωρητική διδασκαλία εκπαιδεύονται και με τη χρήση εργαστηρίων και μελετών περίπτωσης και εξετάζονται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας αποτελεί μη κερδοσκοπικό Επιστημονικό Σωματείο, με σκοπό την προώθηση του γνωστικού αντικειμένου της Κλινικής Ογκολογίας στην Ελλάδα και την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών που αφορούν την κλινική έρευνα, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Η ΕΟΠΕ ιδρύθηκε το 1985 και τα μέλη της είναι επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουν το ιατρικό δυναμικό της χώρας μας στην Παθολογική Ογκολογία. Για την καλύτερη υποστήριξη των νέων ογκολόγων, το 2005 η ΕΟΠΕ δημιούργησε την Ομάδα Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ).

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν υψηλού κύρους χώρο μάθησης, έρευνας και καινοτομίας, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Από το 1997, το ΕΑΠ αποτελεί ένα κορυφαίο δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας μας, απολύτως ισότιμο με τα άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους ανεξαιρέτως να διευρύνουν τις γνώσεις τους, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκές γνώσεις υπό την καθοδήγηση έμπειρου και καταρτισμένου εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML