Log In
20/02/2017

Award for life-achievement in breast cancer στον Δρ. Δημοσθένη Σκάρλο

Στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας έγινε η απονομή του Award for life-achievement in breast cancer care στο Δρ. Δημοσθένη Σκάρλο, οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της Ελληνικής ογκολογίας και δάσκαλος πολλών από τους ομιλητές και συμμετέχοντες στη συνάντηση. Εμφανώς συγκινημένοι μίλησαν, ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου, σκιαγραφώντας το προφίλ του ιατρού Σκάρλου και η κ. Ελένη Γαλάνη για τον μέντορα της.

6

Ακολουθεί απόσπασμα, από την ομιλία του κου Χριστοδούλου, για τον κο Σκάρλο, στο πλαίσιο της βράβευσής του:

Ο Δημοσθένης Σκάρλος γεννήθηκε στην Άρτα. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973 και την ειδικότητα της Παθολογίας το 1978. Το 1981 ανακυρήχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1988 Επίκουρος Καθηγητής.
Από το 1974 εως το 1981 εργάστηκε στο ΝΙΜΙΤΣ, ενώ τα επόμενα δυο χρόνια μετεκπαιδευτηκε στα Ογκολογικά τμήματα των Νοσοκομείων St Bartholomew’s, Guy’s και Royal Morsden στο Λονδίνο. Εκεί ασχολήθηκε ερευνητικά με την Ανοσολογία (μονοκλωνικά αντισώματα).
Από το 1983 εως το 1985 εργάστηκε ως Επιμελητής Α στο Νοσκομείο ΝΙΜΙΤΣ και από το 1985 εως το 1986 στον «Άγιο Σάββα».
Από το 1986 εως το 1997 διετέλεσε Δ/ντης της Γ’ Παθολογικής–Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «’Αγιοι Ανάργυροι», μια περίοδο που και ο ίδιος θεωρούσε την πιο σημαντική της σταδιοδρομίας του. Υπήρξε καθοριστική η συμβολή του στην μετατροπή των «Αγίων Αναργύρων» από «Ξενώνα», που ήταν τότε, σε σύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Από το 1998 εως πρόσφατα εργάστηκε στον Ιδιωτικό Τομέα, και ίδρυσε-οργάνωσε Ογκολογικές Κλινικές στα μεγαλύτερα ιδιωτικά θεραπευτήρια των Αθηνών.
Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε Διεθνή Ιατρικά περιοδικά. Συνέγραψε κεφάλαια σε Ελληνικά και Διεθνή βιβλία Ογκολογίας ενώ παρουσίασε σημαντικές εργασίες και ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια. Υπήρξε συντάκτης και κριτής Επιστημονικών περιοδικών. Διοργάνωσε και ο ίδιος πολλά συνέδρια και ημερίδες, ενώ συμμετείχε σε πολλές επιστημονικές εταιρείες (ASCO, ESMO, κ.λ.π.). Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΟΠΕ, πρόεδρος της Εταιρείας Δεικτών Καρκίνου και Στοχευμένης Θεραπείας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διαδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος.
Έργο ζωής υπήρξε η ίδρυση της Ελληνικής Συνεργαζόμενης Ογκολογικής Ομάδας (HeCOG), της οποίας υπήρξε συνιδρυτής με τον Γιώργο Φούντζηλα, τον Πάρι Κοσμιδη και το Νίκο Παυλίδη. Η συνεισφορά της Εταιρείας στην Ογκολογική Έρευνα στην Ελλάδα είναι γνωστή και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.
Ασχολήθηκε με όλους τους συμπαγείς όγκους αλλά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα, τον καρκίνο των Ωοθηκών και τον καρκίνο του Μαστού. Υπήρξε συγγραφέας πολλών σημαντικών μελετών που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά με υψηλό δείκτη εμβέλειας (IF), όπως στο N. Engl J Med, J Clin Oncol, Ann Oncol, Lancet, κ.λ.π.
Ο Δημοσθένης Σκάρλος υπήρξε σπουδαίος Δάσκαλος και Μέντορας. Το πιο σημαντικό του έργο ηταν ότι ενέπνευσε και έστρεψε στην Ογκολογία πολλούς νέους γιατρούς, που τώρα είναι καταξιωμένοι επιστήμονες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Υπήρξε παθιασμένος επιστήμονας και γιατρός, που γνώριζε πώς να εμπνεέι και να καθοδηγεί νέους γιατρούς.
Άνοιγε δρόμους για τους νέους και όσους επεδείκνυαν ενδιαφέρον τους έστελνε σε κέντρα στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την εκπαιδευσή τους. Επιπλέον εύρησκε πάντα και τρόπο χρηματοδότησης.
Ήταν βαθιά ανθρωπιστής και υπέρμαχος της ολιστικής Ιατρικής. Έτρεφε μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τους ασθενείς, των οποίων τα δικαιώματα υποστήριζε με πάθος. Θεωρούσε υποχρέωση του γιατρού να εξασφαλίσει την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, μέσω κλινικών μελετών. 

Το 1989, όταν πήγα ως ειδικευόμενος στη Γ΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», στην πρώτη συνάντηση που είχαμε, μου είπε «Παιδί μου εδώ ήρθες για να μάθείς. Την άγνοια την καταλαβαίνουμε, τα λάθη είναι ανθρώπινα και τα συγχωρούμε. Εκείνο που δεν ανεχόμαστε είναι η αδιαφορία προς τον ασθενή. Θα σκύβεις με καλοσύνη και αγάπη πάνω από κάθε ασθενή». Τα λόγια του αυτά αποτέλεσαν για μένα παρακαταθήκη στην σταδιοδρομία μου. Η γνωριμία μου με τον Δημο Σκάρλο με έκανε όχι μόνο καλύτερο γιατρό αλλά και καλύτερο άνθρωπο.

Από το Χρήστο Χριστοδούλου

Παθολόγο-Ογκολόγο

Νοσοκομείο METROPOLITAN

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML