Log In
20/12/2019

6ο Πανελλήνιο Forum Γυναίκες στην Ογκολογία στην Ελλάδα: «Διευρύνοντας τα Σύνορα»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το Πανελλήνιο Forum Γυναίκες στην Ογκολογία στην Ελλάδα (W4O Hellas), με θέμα: «Διευρύνοντας τα Σύνορα», το οποίο πραγματοποιήθηκε 19-20 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Daios και 21 Σεπτεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς, στην Θεσσαλονίκη. Με αφορμή το 6ο Forum των W4O Hellas και στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Πρόληψης», διοργανώθηκαν κοινωνικές δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χάρη στη βοήθεια και τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών επαγγελματιών υγείας.   

Συγκεκριμένα, ομάδες από ιατρούς επισκέφθηκαν σχολεία και ενημέρωσαν μαθητές για τα οφέλη της άσκησης, της σωστής και ισορροπημένης διατροφής, τις επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς και τη δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το εμβόλιο κατά του ιού HPV.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο προσφέρθηκαν, σε μεγάλο αριθμό γυναικών, δωρεάν εξετάσεις και έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες πρόληψης του καρκίνου. Ομάδες από ειδικούς ιατρούς, όπως ακτινολόγοι, γυναικολόγοι, κυτταρολόγοι, πνευμονολόγοι, ογκολόγοι, και χειρουργοί μαστού, στήριξαν την προσπάθεια αυτή και εξέτασαν πολλές γυναίκες, σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης. Διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αυτών δεν είχε υποβληθεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο, όπως συστήνεται με βάση τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες. Ένα μεγάλο ποσοστό μάλιστα δεν είχε υποβληθεί ποτέ σε γυναικολογικό έλεγχο, ή σε μαστογραφία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μεταξύ των γυναικών που εξετάστηκαν, ανευρέθησαν και παθολογικά ευρήματα που έχρισαν ιδιαίτερης διαχείρισης.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά σεμινάρια για ασθενείς με καρκίνο, τους συγγενείς τους και τους φροντιστές τους. Με τη βοήθεια των χορηγών, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από επαγγελματίες χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή διατροφή, την άσκηση, τη χαλάρωση και τη διαχείριση του άγχους. Οι συμβουλές αυτές ήταν πολύτιμες για όλους μας.

Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν οι εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Forum με θέμα: «Διευρύνοντας τα Σύνορα». Ομιλητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ενημέρωσαν το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ογκολογία. Το Forum περιελάμβανε ιδιαίτερη θεματολογία όπως τη «Διεύρυνση των Συνόρων» της νοσηλευτικής ογκολογίας, τη σφαιρική φροντίδα του ασθενή τελικού σταδίου, την ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας για επίκαιρα θέματα, που αφορούν ασθενείς με καρκίνο.

Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου. πραγματοποιήθηκε το φιλανθρωπικό Gala με την στήριξη των φορέων της πόληςστο Ξενοδοχείο THE MET. Στην πολύ όμορφη βραδιά, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Μήττας. Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά με την συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου και των Bogaz Musique.

Το 6ο Πανελλήνιο Forum ολοκληρώθηκε με τις δράσεις στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Εκεί, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν τρεις γυναίκες από τη δημοσιογραφία. Η Μαρία Χούκλη, η Μάγια Τσόκλη και η Ρέα Βιτάλη μίλησαν για τις προσωπικές τους εμπειρίες που απέκτησαν κατά τη μάχη τους με τον καρκίνο. Ακολούθησε η βράβευση της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Σίσσυς Παυλόπουλου για τη συνεισφορά της στη διάδοση του έργου των «Γυναικών στην Ογκολογία στην Ελλάδα – Women 4 Oncology Hellas».

Όλες οι εκδηλώσεις μας αγκαλιάστηκαν από το κοινό, ενισχύθηκαν από τις Τοπικές Αρχές της πόλης και υποστηρίχθηκαν από τους συναδέλφους ιατρούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML