Log In
20/07/2015

4η Ημερίδα Ογκολογίας Στόματος

16 Μαίου 2015, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Οι στοματίτιδες σε ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν τις νέες βιολογικές – στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες, οι μυκητιάσεις και η νέκρωση των οστών των γνάθων ήταν τα κύρια θέματα της «4ης Ετήσιας Eπιστημονικής Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με εξαιρετική επιτυχία στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών από την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος (ΕΕΟΣ).

Ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος-Παθολόγος, Διευθυντής της Β΄Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ αναφέρθηκε στις σπουδαίες επιστημονικές και θεραπευτικές εξελίξεις της Ογκολογίας και παρουσίασε το μηχανισμό δράσης των νέων βιολογικών φαρμάκων. Οι θεραπείες αυτές έχουν βελτιώσει την πρόγνωση της νόσου και την επιβίωση των ασθενών, όμως συνδέονται με σοβαρές και επώδυνες επιπλοκές στο στόμα, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής τους επιβαρύνοντας τη συνολική υγεία τους. Η φροντίδα του στόματος θα συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση της υγείας του στόματος αλλά και στην αύξηση επιτυχίας της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Όπως τόνισε η κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγος, Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής,  οι στοματίτιδες, που μπορεί να εμφανίσουν στο στόμα οι ογκολογικοί ασθενείς, είναι «επώδυνες ελκώσεις, ξηροστομία, τερηδονισμός των δοντιών, βλάβες των ούλων και λοιμώξεις, κυρίως μυκητιάσεις». Ακόμη, τα φάρμακα, που χορηγούνται για την υποστήριξη των ασθενών με οστική νόσο, και ορισμένες αντι-αγγειογενετικές βιολογικές θεραπείες συνδέονται με ειδική, ασυνήθη, αλλά δυνητικά σοβαρή, επιπλοκή, την οστεονέκρωση των γνάθων. Σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος στα δόντια και στα ούλα αποτελεί το 1ο σύμπτωμα.

Οι μυκητιάσεις  μπορεί να εμφανιστούν με ελκώσεις στη στοματική κοιλότητα και πυρετό, όπως ανέφερε η Αν. Καθηγήτρια κα Γεωργία Βρυώνη και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Ερευνητικού Εργαστηρίου Λοιμώξεων και Αντιμικροβιακής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ κα Μιράντα Δρογγάρη. Η πρώϊμη διάγνωση μυκητίασης στο στόμα σε όλους τους Ογκολογικούς ασθενείς και ιδιαίτερα στους ασθενείς με αιματολογικό νόσημα, μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωσή τους.

Οι Επιστημονικοί Συνεργάτες και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Κλινική Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής κ.κ. Εμμανουήλ Βάρδας Ερωφίλη Παπαδοπούλου, Αναστασία Βουρλή, Δήμητρα Γαλίτη, Μαρία Κουρή, και Χαρά Χατζηχαλεπλή παρουσίασαν περιστατικά με επιπλοκές στη στοματική κοιλότητα και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης τους. Ο κος Δημήτριος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, παρουσίασε τη συμβολή της Νοσηλευτικής Ογκολογίας στην αντιμετώπιση του ασθενούς, στην πρώϊμη διάγνωση των επιπλοκών και στη διατήρηση της υγείας του στόματος.

Ιδιαίτερη και τιμητική ήταν η παρουσία της Προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω», κας Ολυμπίας Χαλδαίου-Μπήτρου και της κας Μαργαρίτας Χρυσάνθου-Πιτερού, μέλους του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής».

Την Ημερίδα έθεσαν υπό την Αιγίδα τους η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, η Διεθνής Εταιρεία Υποστηρικτικής φροντίδας στον Καρκίνο και η Διεθνής Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος – MASCC/ISOO, το Μεσογειακό Διεπιστημονικό Forum Ογκολογίας – MMOF, η Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οδοντίατροι, παθολόγοι –ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι, αιματολόγοι, νοσηλευτές και φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής [ΕΙΚΟΝΕΣ 1 και 2].

Ευχαριστούμε θερμά τη γραμματέα της ΕΕΟΣ κα Ειρήνη Καραγιάννη και το Γραφείο CORELIKS για την εξαιρετική διοργάνωση της Ημερίδας, καθώς και τις Φαρμακευτικές Εταιρείες AMGEN, COLGATE, LILLY, ELOGIS και NOVARTIS ONCOLOGY για την υποστήριξή τους.

 

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΟΣ και συμμετέχοντες Ιατροί Ογκολόγοι και Αιματολόγοι, κκ Ηλίας Αθανσιάδης-«Μητέρα», Γρηγόριος Γεωργακόπουλος-«Νίκος Κούρκουλος», Βασιλική Κίτρα-Ρούσου-«Αγία Σοφία», Ευρυδίκη Μιχάλη-«Γεώργιος Γεννηματάς», Γεώργιος Σαμέλης-«Ιπποκράτειο», Ευαγγελία Ραζή-«Υγεία».

Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΟΣ και συμμετέχοντες Ιατροί Ογκολόγοι και Αιματολόγοι, κκ Ηλίας Αθανσιάδης-«Μητέρα», Γρηγόριος Γεωργακόπουλος-«Νίκος Κούρκουλος», Βασιλική Κίτρα-Ρούσου-«Αγία Σοφία», Ευρυδίκη Μιχάλη-«Γεώργιος Γεννηματάς», Γεώργιος Σαμέλης-«Ιπποκράτειο», Ευαγγελία Ραζή-«Υγεία».

 

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν με ενδιαφέρον στο Αμφιθέατρο ΑΕΠ της Οδoντιατρικής Σχολής.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν με ενδιαφέρον στο Αμφιθέατρο ΑΕΠ της Οδoντιατρικής Σχολής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML