Log In
20/02/2017

Ενα καφενείο, ένα χασάπικο και ένα επιστημονικό ίδρυμα. Ετεροχρονισμένα επίκαιρα

Λευκωσία,  Μάιος 2004, λίγες ημέρες μετά το ΟΧΙ, στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Βρίσκομαι εκεί  για ένα συνέδριο και παράλληλα ως συντάκτης του περιοδικού “Τα Νέα της Ογκολογίας” και παίρνω συνέντευξη από τον συνάδελφο, ογκολόγο  παθολόγο Αδάμο Αδάμου βουλευτή  του ΑΚΕΛ.

Η συνάντηση γίνεται στο εμβληματικό καφενείο Berlin 2, στη Πράσινη Γραμμή, την κυπριακή εκδοχή του  Charlie  Point. (εικόνα 1)

Eικόνα 1 Πάρθηκε το http://www.gettyimages.gr/

Το απογευματινό αεράκι ανεμίζει τις μισοσκισμένες αφίσες των υποστηρικτών του ΝΑΙ και συζητώντας, αναπόφευκτα πάμε πίσω στις μέρες του 1974, της  τουρκικής εισβολής.  Ως επίστρατος καταδρομέας  υπερασπίζεται την πατρίδα του και ζει το δράμα της προσφυγιάς. Περνάει ο καιρός, η Κύπρος γιατρεύει σιγά σιγά  τις πληγές της, έγινε μέλος της Ευρωπαικής οικογένειας και ο συνάδελφος  ως ευρωβουλευτής  τότε (νυν  βουλευτής Λεμεσού), παρεμβαίνει ενεργά στις Βρυξέλλες σε θέματα υγείας/ογκολογίας.

Η συνέντευξη αυτή δεν δημοσιεύθηκε, το περιοδικό άλλαξε κι έγινε ηλεκτρονικό και η σημερινή αναφορά δεν υποκαθιστά την υποχρέωση. Ελπίζω να επανέλθω και να ξαναπιάσουμε το νήμα.

Η όλη ιστορία αυτή βγαίνει σήμερα στην επικαιρότητα,  λόγω των πρόσφατων συνομιλιών για την λύση του Κυπριακού. Ευχή όλων είναι να αποκατασταθεί η ενότητα και η ηρεμία στο “Κοινόν  των Κυπρίων” και να μη μας μείνει η πίκρα της αποτυχίας.

Νίκαια, Πειραιάς, Δεκέμβριος 2016.  Δείτε (εικόνα 2) τι ψάρεψα στην βιτρίνα ενός ξενοίκιαστου μαγαζιού (πρώην χασάπικου).

Εικόνα 2

Γενικεύοντας, από αυτά τα παραδείγματα, φθάνουμε στις  προσωπικές και συλλογικές μας κρίσεις, στο κάθε ψαλίδισμα των ελπίδων μας, στις  καθημερινές  μας ματαιώσεις, μέχρι και  στις πιo βαριές μορφές τους- της ήττας και της  προδοσίας- που αφήνουν βαρύ αποτύπωμα πάνω μας, πιό  βαρύ από ότι σερβίρεται ως ευεργεσία, ως μιά ψευδεπίγραφη επιτυχία και όχι το γνήσια αληθές  “καλόν και αγαθόν”.

Stanford University, California state, USA, Ιανουάριος 2017. Από το εργαστήριο Metrics, (επιδημιολογίας και πολιτικής υγείας) του καθηγητή Γιάννη Π. Α. Ιωαννίδη {1} , ένα  άρθρο στο Nature {2}, βόμβα,  που συγκλονίζει συθέμελα  τις αρχές της άναρχα δομημένης και τάχα τεκμηριωμένης άσκησης της ιατρικής (evidence based medicine)  και των συνακόλουθων κατευθυντηρίων γραμμών.

Είναι ένα μανιφέστο εναντίον  όλων  όσοι  θεωρούν ότι έχουμε σήμερα έναν  αξιόπιστο οδηγό του κλινικού μας έργου, καθώς αποδεικνύει τις μεθοδολογικές  “κακοτεχνίες” της επιστημονικής έρευνας. Μέγιστο μέρος της ιατρικής γνώσης  προσφέρεται  από μη επαληθευόμενες εργασίες που στους  θεράποντες στήνουν παγίδες,  αλλά όμως παράληλλα οδηγούν σε ανεξέλεκτη  συσσώρευση πλούτου με τις υψηλές χρηματιστηριακές αποδόσεις του βιοτεχνολογικού κατεστημένου.

Μιά ακόμα διαψευση, μια ακόμα πικρή γεύση, να υπηρετείς για δεκαετίες κάτι που στηρίζεται σε ανεπιβεβαίωτη  επιστήμη, που ίσως είναι λάθος.

Το puzzle λοιπόν ολοκληρώνεται καθώς το κυπριακό καφενείο, το ελλαδικό χασάπικο και το πανεπιστημιακό εργαστήριο της διασποράς, μας κλείνουν το μάτι σε όσα μας τραυματίζουν. Εμείς καλούμαστε να προχωρήσουμε με αυτογνωσία και εγρήγορση στη σημερινή μετέωρη  ελληνική πολιτεία.

Παραπομπές

  1. Σύμφωνα με τα περιοδικά Nature και Science, ο συμπατριώτης μας είναι ένας από τίς επιλογές του πρoέδρου Trump για την θέση του διευθυντή του Νational Instituteof Health. http://www.nature.com/news/surprising-contenders-emerge-for-trump-s-nih-chief-1.21295
  2. http://www.nature.com/articles/s41562-016-0021

Από το Νικόλαο Καρβούνη

Ογκολόγο Παθολόγο

ΕΑΝΠ Μεταξά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML