Log In
22/02/2021

«Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι»

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και την απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας, από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

«Ο καρκίνος δεν περιμένει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Γιατί να περιμένεις εσύ; Εάν αισθάνεσαι ανησυχητικά συμπτώματα, εάν έχεις σταματήσει τη θεραπεία σου ή ακυρώθηκε μια προγραμματισμένη εξέταση, μην περιμένεις. Επικοινώνησε με το γιατρό σου. Κάνε τις εξετάσεις σου»

Τα παραπάνω δυνατά μηνύματα μεταφέρει στο κοινό και τους ασθενείς με καρκίνο, η νέα εκστρατεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με τίτλο «Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι». Η εκστρατεία διεξάγεται με την Αιγίδα των εταιρειών: Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (Ε.Ε.Π.Α.), Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.), Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.), με την ευγενική υποστήριξη της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca.

Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, η σημαντική αυτή πρωτοβουλία προτρέπει τους ασθενείς να συνεχίσουν κανονικά τη θεραπεία τους και να θέτουν σε προτεραιότητα τις προγραμματισμένες εξετάσεις επανελέγχου της πορείας της νόσου. Παράλληλα, τα μηνύματα της εκστρατείας απευθύνονται και στον γενικό πληθυσμό, παρακινώντας τους πολίτες να μην αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, εφόσον αισθάνονται ανησυχητικά συμπτώματα.

Αφορμή για την υλοποίηση της εκστρατείας υπήρξε η διαπίστωση ότι εντός του 2020 καταγράφηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαντική μείωση στα ποσοστά νέων διαγνώσεων καρκίνου, ειδικά στα πρώιμα, δυνητικά ιάσιμα στάδια, και αύξηση του αριθμού των ογκολογικών ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους ή δεν συμμετέχουν σε προγραμματισμένους επανελέγχους.

Πράγματι, λόγω της πανδημίας, πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ή έρχονται αντιμέτωποι με ακυρώσεις προγραμματισμένων εξετάσεων, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ή να διακόπτεται η θεραπεία τους.

Αντίστοιχα, άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί αλλά αισθάνονται ύποπτα συμπτώματα καρκίνου, αποφεύγουν να επισκεφθούν έναν Επαγγελματία Υγείας ή δεν θέτουν σε προτεραιότητα τις προληπτικές εξετάσεις ρουτίνας. Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με πρόσφατα διεθνή στοιχεία, εντός του 2020, το ποσοστό των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μειώθηκε κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το 2019, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα,1-5 οδηγώντας σε εκτιμήσεις για αρνητικές εκβάσεις της υγείας των ασθενών και αύξηση της θνησιμότητας.

Αναγνωρίζοντας επομένως, ότι τώρα η ανάγκη της «επιστροφής» των ογκολογικών ασθενών, αλλά και του γενικού πληθυσμού, στις υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, η εκστρατεία «Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι» μεταφέρει ένα απλό, αλλά άμεσο μήνυμα: ότι παρόλο που η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει λόγω της επίπτωσης της πανδημίας COVID-19, ο καρκίνος παραμένει ο ίδιος. Συνεχίζει να απειλεί τη ζωή μας, όπως πριν την υγειονομική αυτή κρίση. Γι’ αυτό, είτε δίνουμε ήδη μάχη με τον καρκίνο, είτε ανήκουμε στον υγιή πληθυσμό, πρέπει να θυμηθούμε και πάλι την αξία των τακτικών ελέγχων και της σωστής επικοινωνίας με τον γιατρό μας. Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία επικεντρώνει τα μηνύματά της γύρω από 3 βασικές ενέργειες: «Μην περιμένεις. Επικοινώνησε με το γιατρό σου. Κάνε τις εξετάσεις σου».

Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας, η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, δήλωσε: «Αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία με σκοπό να επισημάνουμε στους ανθρώπους με καρκίνο ότι μπορούν – και πρέπει – να έχουν ξανά πρόσβαση στις υπηρεσίες ογκολογικής περίθαλψης που χρειάζονται. Καλούμε τους ασθενείς, αλλά και όσους ανθρώπους αισθάνονται ύποπτα συμπτώματα, ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να δώσουν και πάλι προτεραιότητα στην υγεία τους, να δώσουν και πάλι προτεραιότητα στις εξετάσεις που μπορούν να σώσουν τη ζωή τους».

Παρακολουθήστε το βίντεο της εκστρατείας «Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι» στο σύνδεσμο:

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.ΟΚ)

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας και παρουσιάζει τις θέσεις των ασθενών με καρκίνο, των ατόμων με εμπειρία καρκίνου και των οικογενειών τους σε πολλά fora διαλόγου για την ογκολογική περίθαλψη. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 41 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν όλους τους καρκίνους, κοινούς και σπάνιους. Υποστηρίζει τη καθολική πρόσβαση των ασθενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και στοχεύει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ογκολογικής περίθαλψης, που θα διασφαλίζουν τη πορεία των πολιτών και των ασθενών από την πρόληψη, στη διάγνωση, στη θεραπεία, στη φροντίδα, στη ψυχο-κοινωνική αποκατάσταση και την επανένταξη στη κοινωνική ζωή και την απασχόληση. Σκοπός της ΕΛΛΟΚ είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών και των φροντιστών τους, καθώς και η βελτίωση της ογκολογικής και υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών.

Παραπομπές:

1 De Vincentiis L, Carr RA, Mariani MP, et al Cancer diagnostic rates during the 2020 ‘lockdown’, due to COVID-19 pandemic, compared with the 2018–2019: an audit study from cellular pathology Journal of Clinical Pathology 19 June 2020 doi: 10.1136/jclinpath-2020-206833 (https://jcp.bmj.com/content/early/2020/06/19/jclinpath-2020-206833)

2 Elisabeth Mahase Covid-19: Urgent cancer referrals fall by 60%, showing “brutal” impact of pandemic BMJ 2020; 369 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m2386

3 Maringe C, et al The impact of the COVID-19 pandemic on cancer deaths due to delays in diagnosis in England, UK: a national, population-based, modelling study The Lancet August 2020 doi: https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S1470-2045%2820%2930388-0

4 NHS England Waiting times for suspected and diagnosed cancer patients for April 2020 June 2020 doi: www.gov.uk/government/statistics/waiting-times-for-suspected-and-diagnosed-cancer-patients-for-april-2020

5 Harvey W, et al Changes in the Number of US Patients With Newly Identified Cancer Before and During the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Pandemic August 2020 doi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7403918/

***

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δελτίο Τύπου, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος  ΕΛΛΟΚ

Τηλ.: 6932 449 000

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ

Τηλ.: 6944 608 385

Κατερίνα Λιάτσου

PHOCUS

Τηλ.: 210 3460684 | 6947416499 | liatsou@phocus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML