Log In
10/03/2023

ΕΛΛΟΚ-Δράσεις Φεβρουαρίου 2023

Τα νέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Φεβρουάριος 2023

7ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ:
«Ο άνθρωπος στο επίκεντρο»

-3/5 Φεβρουαρίου 2023-

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή των συλλόγων – μελών της πραγματοποιήθηκε το 7ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, το οποίο διεξήχθη με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, στις 3-5 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Το Συνέδριο διοργανώθηκε με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.), με κεντρικό σύνθημα το #CloseTheCareGap (“Κλείνοντας τα κενά της ογκολογικής περίθαλψης”).

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μία ισχυρή υπενθύμιση ότι πρέπει να δράσουμε με οργανωμένο τρόπο για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας. Η ΕΛΛΟΚ, δίνοντας στο Συνέδριό της τον τίτλο “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο”, έστειλε το μήνυμα ότι ο ασθενής με καρκίνο παραμένει άνθρωπος, που δεν έχει ανάγκη μόνο να επιβιώσει, αλλά να ζήσει με ποιότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Συνολικά το Συνέδριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τον καρκίνο, όπως η ποιότητα ζωής των ασθενών, οι ανάγκες των ασθενών τρίτης ηλικίας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται για τον καρκίνο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, η επίδραση των διαστρεβλωμένων ειδήσεων στην υγεία και η θεραπευτική επίδραση της τέχνης στους ασθενείς με καρκίνο.

Το 7ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ τίμησαν με τη συμμετοχή τους, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας, κος Αθανάσιος Πλεύρης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κος Νικήτας Κακλαμάνης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζωή Ράπτη και πολλοί διεθνούς κύρους ομιλητές και επιστήμονες από τον χώρο της υγείας, της έρευνας και της καινοτομίας και των οικονομικών της υγείας, καθώς και εκπρόσωποι ασθενών.

Κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο κος Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Imperial College London School of Economics και Πρώην Υπουργός Επικρατείας, και η κα Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Όλες οι ομιλίες και οι εισηγήσεις του 7ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ είναι διαθέσιμες εδώ.

_____

Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΛΟΚ – 2023-2026

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 7η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο της οποίας διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΛΛΟΚ διαμορφώθηκε ως εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο 2023-2026
Πρόεδρος: Γεώργιος Καπετανάκης
Αντιπρόεδρος: Παρασκευή Μιχαλοπούλου
Γραμματέας: Μαρία Θεοδωρίδου
Ταμίας: Αγγελική Στεφανάκη
Μέλος: Ιωάννα Καραβάνα
Μέλος: Μαρία Τζίμα
Μέλος: Απόστολος Χαριτωνίδης

Εξελεγκτική επιτροπή 2023-2026
Ειρήνη Γεωργοσοπούλου, Βασίλειος Καραπίντσιος, Μαρίνα Κουλεντιανού

Πεζοπορία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο από την
Β.Ο.Α –
Base Outdoor Activities

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, η ομάδα B.O.A. – Base Outdoor Activities διοργάνωσε μία πεζοπορία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο στη Λίμνη Μαραθώνα, την οποία αφιέρωσε στην ΕΛΛΟΚ.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες διένυσαν μία όμορφη διαδρομή 8 χιλιομέτρων, παράλληλα με την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, όπου απόλαυσαν το περιβάλλον, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τον καρκίνο, τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή των ασθενών και των φροντιστών τους, αλλά και της σημασία της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου.

_____

Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο παιδικής ηλικίας
-15 Φεβρουαρίου 2023-

Καρκίνος Παιδικής Ηλικίας: Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Στην Ελλάδα οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350, με συχνότερες μορφές τις αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικία είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι ογκολογικοί ασθενείς, αλλά και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για αυτούς η καλύτερη δυνατή περίθαλψη και φροντίδα.

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι “Better survival is achievable”, δηλαδή “Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή”. Για την καλύτερη επιβίωση όμως, απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός και η επένδυση στο Σύστημα Υγείας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διεκδικεί και υποστηρίζει την ισότιμη πρόσβαση στη βέλτιστη δυνατή θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη για όλους τους ασθενείς με καρκίνο σε παιδική και εφηβική ηλικία, τους φροντιστές και τους οικείους τους. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η συστηματική συνέχιση της ειδικής ιατρικής παρακολούθησης των μικρών ασθενών και κατά την ενήλικη ζωή τους.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΕΛΛΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML