Log In
23/06/2022

Citius, Altius, Fortius 6ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας, «Πιο γρήγορα Πιο ψηλά Πιο δυνατά»

Δύο χρόνια μετά συναντηθήκαμε δια ζώσης στη μεγαλύτερη ελληνική ογκολογική συνάντηση με θέρμη και ανυπομονησία περισσή, δύο χρόνια μετά συγκεντρωθήκαμε στην “επιστημονική γιορτή” της ειδικότητάς μας όλοι μαζί ακόμα πιο δυνατοί, δύο χρόνια δε στάθηκαν ικανά για να μειώσουν το ενδιαφέρον, με το 6ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας να συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους επιστήμονες. Διατηρώντας την ανά δύο έτη παράδοση που έχει δημιουργήσει η ΕΟΠΕ και η ΕΕΑΟ, στις 04 – 07 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 6ο ΕΣΟ, με τον υπότιτλο «Πιο γρήγορα Πιο ψηλά Πιο δυνατά» «Citius, Altius, Fortius» να σηματοδοτεί την Ογκολογία του 2022 τοποθετώντας την σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο με συνεχείς προκλήσεις. Το Συνέδριό μας ένωσε την «Ελλάδα» σε μία πόλη και δύο αίθουσες για τέσσερις ημέρες, ολοκληρώνοντας στις 07 Μαΐου 2022 με, κατά γενική παραδοχή, πετυχημένη έκβαση τις εργασίες του, προσφέροντας εξαιρετικές γνώσεις σε ιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές και ιχνογραφώντας με ξεχωριστό τρόπο τις σύγχρονες εξελίξεις της ογκολογίας, σχεδόν αγγίζοντας ευρωπαϊκά πρότυπα. Η επιτυχία του σφραγίστηκε με  τη μεγάλη προσέλευση της επιστημονικής κοινότητας που γέμισε τις συνεδριακές αίθουσες και συνέβαλε στη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. Οι 1.171 εγγραφές, εκ των οποίων 783 συμμετοχές με φυσική παρουσία και 388 διαδικτυακά, μαρτυρούν την σημαντική απήχηση της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης της Ε.Ο.Π.Ε και υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης του σημαντικού έργου που παράγεται μέσω της εκπαίδευσης.

Στο 6ο ΕΣΟ της ΕΟΠΕ, ενσωματώθηκαν το Συνέδριο της ΕΟΠΕ (28ο) και το (21ο) Συνέδριο της ΕΕΑΟ, με την υποστήριξη της ESMO (European Society for Medical Oncology) και τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, της Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας, της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, της ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής & Μοριακής Απεικόνισης και του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα έτι μια φορά ότι η συνεργασία αξιόλογων και όμορων επιστημονικών εταιρειών μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Η Επιστημονική Επιτροπή εστίασε  στο  νέο πρόσωπο της αντιμετώπισης του καρκίνου, συμπεριλαμβάνοντας την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τις καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις, την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών και ταυτόχρονα την ιατρική ακριβείας και την εξατομίκευση. Η ενεργή παρουσία των  393 συναδέλφων ως Ομιλητές, Συντονιστές, Σχολιαστές και Μέλη Επιτροπών, εξασφάλισε το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού προγράμματος και προσωπικά με συγκίνησε ιδιαιτέρως. Το 6ο ΕΣΟ, αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας, έφερε κοντά ερευνητές και κλινικούς γιατρούς από όλο τον κόσμο (συνδέθηκαν για παρακολούθηση και από τις ακόλουθες χώρες: Κύπρος, Ολλανδία, Σουηδία, Ην. Βασίλειο, Αυστρία, Ελβετία, Αυστραλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Η.Π.Α., Ισπανία, Ιταλία, Χονγκ Κόνγκ, Ρουμανία και Τουρκία),  ευνοώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ τους πάντα με στόχο τη βελτίωση της θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά ογκολογικό Συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και στην Τελετή Έναρξης τιμήθηκε από τις παρουσίες και ομιλίες του κ. Θ. Τσίμπα,  εκ μέρους του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, του κ. Ι. Κωτσιόπουλου, Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, και της κας.  Μ.-Μ. Δερμεντζοπούλου, Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  της κας. Λ. Κουρτέλη -Ξουρή, Διοικήτριας του ΑΝΘ «Θεαγένειο» αλλά και την ανάγνωση μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Άκρως σημαντική στιγμή αποτέλεσε και η απονομή βραβείου από την Πρόεδρο της ΕΟΠΕ στην κα. Μ. Λάτση ως μέγιστη αναγνώριση για τη συνεχή και έμπρακτη προσφορά της στους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια ακόμα πρωτοβουλία και προσπάθεια να ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλαμε στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματός μας κατά 50% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και διοργανώσεις, περιορίζοντας στο ελάχιστο λειτουργίες που βλάπτουν το περιβάλλον υιοθετώντας έναν ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς μέσω αυτού το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» de profundis σε όλους τους Συντελεστές του Συνεδρίου, τους Συμπροέδρους της Επιστημονικής Επιτροπής, κκ. Δ. Καρδαμάκη, Ε. Λάλλα, Ε. Μπερούκα, Ν. Ξενίδη, Μ. Χαραλαμπίδου, τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΠΕ και ειδικά την Πρόεδρο κα. Ζ. Σαριδάκη, τον Πρόεδρο της ΕΕΑΟ κ. Β. Κουλουλία, το προσωπικό της ΕΟΠΕ, το γραφείο ETS, τους χορηγούς, τα μέλη της ΕΟΠΕ, τους “επώνυμους” και “ανώνυμους” συμμετέχοντες στους οποίους στηρίχθηκε η επιτυχία του Συνεδρίου καθώς και όλους εσάς, τον κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά, για την ευρεία ανταπόκριση και συμμετοχή.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2023 ενωμένοι όλοι μαζί με μία φωνή συμβάλλοντας στη διάδοση της γνώσης κατά του καρκίνου. Ες αύριον τα σπουδαία!

Από τον Μιχαήλ Νικολάου, Ειδικό Γραμματέα της ΕΟΠΕ ,

Παθολόγο – Ογκολόγο, επιμελητή A,

της Α’ Παθολογικής – Ογκολογικής κλινικής του

Γενικού Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου

των Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας»

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τις ημέρες του Συνεδρίου:

gallery 6o ΕSΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML