Log In
24/09/2020

24η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Έρευνας για τον Καρκίνο: Συνεργαζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς καρκίνο

Η πέμπτη επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Έρευνας για τον Καρκίνο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της έρευνας για τον καρκίνο και εκδίδει έκκληση για δράση και διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην καταπολέμηση του καρκίνου.


Η Παγκόσμια Ημέρα Έρευνας για τον Καρκίνο είναι ένα παγκόσμιο και διεπιστημονικό ερευνητικό κίνημα που ενώνει 89 οργανισμούς και περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της έρευνας για τον καρκίνο ως βασικό μοχλό της προόδου στην πρόληψη και τις θεραπευτικές στρατηγικές που αυξάνουν την επιβίωση και μειώνουν την παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου.

Ξεκίνησε από 11 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του UICC. Η πρώτη εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Έρευνας για τον Καρκίνο που πραγματοποιήθηκε το 2017, με το σύνθημα «Για το μέλλον της έρευνας για τον καρκίνο, μην σταθείτε ακίνητοι». Εκτίμησε τον αντίκτυπο μιας διακοπής στην έρευνα για τον καρκίνο σε ασθενείς και στην κοινωνία, εκτιμώντας ότι μια παύση στην έρευνα θα οδηγούσε σε έναν θάνατο από καρκίνο κάθε δύο δευτερόλεπτα παγκοσμίως έως το 2030.

Οι τρέχουσες διακοπές στην πρόληψη του καρκίνου, τη θεραπεία, τις κλινικές δοκιμές και την έρευνα λόγω του κορονοϊού έχουν μετατρέψει αυτήν την υποθετική κατάσταση σε πραγματικότητα, τουλάχιστον εν μέρει. Η πανδημία αποκάλυψε ότι η διακοπή της έρευνας για τον καρκίνο και η πρόσβαση στη διάγνωση του καρκίνου ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες στο εγγύς μέλλον και έχει επισημάνει ότι η έρευνα για τον καρκίνο δεν πρέπει να σταματήσει, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Το θέμα της πέμπτης έκδοσης της Παγκόσμιας Ημέρας Έρευνας για τον Καρκίνο, «Συνεργασία για την έρευνα στον καρκίνο» εστιάζει σε μία νέα ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως οργανισμών για τον καρκίνο με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς συνεργατικής έρευνας που προσφέρει νέες προοπτικές και τεχνολογίες για μεγαλύτερη πρόοδο στον έλεγχο του καρκίνου.

Μία από τις κύριες προκλήσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της έρευνας για τον καρκίνο ως ουσιαστικό μέρος της επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου και της περαιτέρω βελτίωσης των επιπέδων επιβίωσης και της ποιότητας ζωής για τους πληγέντες. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο καρκίνος θα είναι η κύρια αιτία θανάτου τα επόμενα χρόνια με αύξηση στα 21,6 εκατομμύρια.

Η σημασία της καταπολέμησης του καρκίνου

01. Ο κοινωνικός αντίκτυπος του καρκίνου
 
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 ο καρκίνος θα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τα νέα περιστατικά αναμένεται να αυξάνονται στα 21,6 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την έκθεση GLOBOCAN, το 2012 διαγνώστηκαν 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 8,2 εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως.
 
Learn about our common world
 
 
 
02. Οικονομικές επιπτώσεις του καρκίνου
 
Τα χρόνια ζωής και η απώλεια παραγωγικότητας, καθώς και οι αναπηρίες που οφείλονται στον καρκίνο, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος σε παγκόσμια κλίμακα, σε σύγκριση με άλλες αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών ασθενειών.

economic impact of cancer

03. Σημασία της έρευνας για τον καρκίνο
 
Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς είναι η υποστήριξη και η προώθηση της έρευνας σχετικά με τις αιτίες, την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου ως βασικό στοιχείο για τον έλεγχο της νόσου. Αυτό θα μας οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας θεραπείας για τον καρκίνο ή τη μετατροπή της νόσου σε χρόνια ασθένεια.
 
Learn about our common world
 
 
 
04. Η έρευνα είναι μια μεγάλη και συνεχής προσπάθεια
 
Η έρευνα είναι μια συνεχής προσπάθεια και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά κυρίως μακροπρόθεσμα. Για αυτόν το λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη να μη σταματήσουμε να βαδίζουμε προς τα εμπρός και να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την έρευνα για να έχουμε περισσότερες προόδους στο εγγύς μέλλον. Βήμα προς βήμα, λαμβάνουμε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που θα συμβάλουν στο τέλος του καρκίνου, ή θα γίνει χρόνια ασθένεια να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών.

economic impact of cancer

Υπογράψτε την Παγκόσμια Διακήρυξη για την Έρευνα για τον Καρκίνο, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε προς ένα μέλλον χωρίς καρκίνο.

Πηγές:

www.worldcancerresearchday.com/

www.uicc.org/news/world-cancer-research-day-teaming-cancer-free-world

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML