Log In
15/04/2020

Ευχές από τη Συντακτική Επιτροπή στη σκιά της πανδημίας Covid-19

Αγαπητοί μας αναγνώστες

Ο Μάρτιος του 2020, μετά τη γειτονική μας Ιταλία, μας έφερε αντιμέτωπους με μία πρωτόγνωρη κατάσταση που μέχρι τότε μας απασχολούσε μόνο εξ αποστάσεως από τα ΜΜΕ και χωρίς σημεία επαφής.

Ο κορονοϊός SARS-Cov-2 και η πανδημία της ασθένειας Covid-19 ήταν πλέον ένα γεγονός το οποίο θα άλλαζε τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας για πάντα.

Η ΕΟΠΕ από την αρχή, και ειδικά μετά από την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, με γνώμονα κυρίως την προστασία των ασθενών με ιστορικό καρκίνου αλλά και όλης της ογκολογικής κοινότητας απευθύνθηκε στον ΕΟΔΥ για να λάβει ακριβείς και έγκυρες πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης αλλά και διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων.

Επιπλέον, με τη συνεργασία της Συμβουλευτικής Ογκολογικής Ομάδας Εργασίας για θέματα που άπτονται του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.), συνέβαλε στην άμεση υλοποίηση της άυλης συνταγογράφησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 68/Α/20-3-2020) που αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα προς διευκόλυνση των ασθενών, όπως:

  • η άυλη λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης φαρμάκων (άρθρο 36),
  • η διαδικασία επανέκδοσης επαναλαμβανόμενων συνταγών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (άρθρο 49),
  • η διαδικασία συνέχισης αγωγής για φάρμακα του Σ.Η.Π. (άρθρο 50),
  • η αποστολή φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς κατ’ οίκον (άρθρο 51), καθώς και
  • η παράταση προθεσμιών Ε.Κ.Π.Υ. (και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων-άρθρο 57).

Έκτοτε, συνεχίζει τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας και την επιστημονική κοινότητα και αναζητά νέα δεδομένα και πηγές πληροφόρησης, καθώς και οργανώνει δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ασθενών με ιστορικό καρκίνου και του ευρύτερου ογκολογικού τομέα.

Η ΕΟΠΕ, αξιολογώντας τακτικά τις εξελίξεις, δε δίστασε να προχωρήσει σε αναβολή ή αλλαγή του χαρακτήρα των εκδηλώσεών της, θεωρώντας ότι διακυβεύονται θέματα ασφάλειας και υγείας των συμμετεχόντων.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να συστήσουμε σε όλους σας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει και η χώρα μας, αντιμετωπίζοντας με αίσθημα ευθύνης την τρέχουσα διαφορετική και, συχνά, δύσκολη καθημερινότητα.

Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα άλλα… Θα είμαστε μακριά και όμως ίσως θα είμαστε πιο κοντά από ποτέ.

Γιατί η σκέψη και η αγάπη κάθε ενός από εμάς για όλους τους ανθρώπους σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία μπορεί να φτάσει ως την άκρη του κόσμου.

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με Υγεία, Δύναμη και Αισιοδοξία!

Από τους Παθολόγους Ογκολόγους: Ελένη Γαλάνη και Νικόλαο Τσουκαλά και την Υπεύθυνη Σύνταξης: Ναταλία Χατζηφώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML