Log In
07/12/2020

Τέσσερα λάμδα: Ο λιμός, ο λοιμός, τα λιμά και τα λαμόγια

Από κοντά και το λούμπεν προλεταριάτο της ψηφιακής εποχής. Έτσι όμως θα μάκρυνε πολύ ο τίτλος. Εξηγούμαι: Όλες  αυτές οι λέξεις που ξεκινούν με το υγρό λ, εξυπηρετούν, περιγράφουν πολύ καλά την σημερινή εποχή.  Ποιά είναι; Μα της  ευτυχιοκρατίας. Συνταγματική επιταγή με ειδικό άρθρο στο σύνταγμα των USA. Μοιράζομαι μαζί σας ένα μέιλ  σε φίλο πανεπιστημιακό, στις ΗΠΑ.


  Χαρά στο κουράγιο σου Γιάννη,

Happycracy: Manufacturing happy citizens; how the science and industry of happiness control our lives (1). In the era of surveillance capitalism ; the fight for a human future at the new frontier of power.  Ο πολιτισμός του χρυσόψαρου, ο καπιταλισμός της παραπλάνησης, της ψηφιακής εθελοδουλείας, μια πραγματεία για την αγορά/την εξαγορά/ την υφαρπαγή/το κλέψιμο  του χρόνου μας, των προσωπικών μας δεδομένων, της προσοχής μας.  With hundreds of thousands of zombies randomised trials, circulating around us, Evidence Based Medicine  is hijacked ; so, stay the course and throw the pirates overboard. Oncology is an art which suffers from overscintifιcation.  Μία λέξη χίλιες εικόνες.

Ευτυχείτε.

ΕΛΕΟΣ

ΥΓ. Τίποτε από όσα σου στέλνω είναι δικό μου. Κάθε πρόταση είναι τίτλοι βιβλίων, άρθρων, λόγια άλλων.

Να είσαι καλά

Νίκος

Ας  κάνουμε λιανά τα του τίτλου. Φιλοδοξία  με την βοήθεια του Γ. Μπαμπινιώτη, να θεραπεύσουμε την λεξιπενία. Λιμός = πείνα, λοιμός = επιδημία, τα λιμά =  τα υπολείμματα/κατακάθια, αναφορά σε πρόσωπα και πράγματα, τα λαμόγια = αβανταδόροι των παπατζήδων.

Όλα αυτά τα έχουμε μπροστά μας. Λιμός, πείνα και δίψα για νέες ιδέες, ψάξιμο για μιά νέα παραμυθία στην εποχή μας ή για να ξαναπιάσουμε το χαμένο νήμα. Λοιμός, εγκλωβισμένοι στο αναπάντεχο, αδύναμοι. Τα λιμά, όσα αφήνουμε πίσω μας ή αυτά μας αφήνουν.  Δεν είναι μαζί μας, αλλά όμως αξίζουν την προσοχή μας, την συμπάθεια και την κατανόηση. Καμιά συμπάθεια για τα λαμόγια ή μάλλον για τις πράξεις τους. Καλά θα κάνουμε να τα ξετρυπωνουμε και αν έχουμε ιεραποστολικό ζήλο ας δείξουμε ενδιαφέρον για αυτά, για το πρόσωπο του άλλου. Για το λούμπεν προλεταριάτο θα χρειαστούμε περισσότερες εξηγήσεις.

Εμείς που  είμαστε ; Εξαφανισμένοι.  Χαμένοι σε μια ιατρική χωρίς ιατρούς (2). Εντολοδόχοι, σε ρόλους τωρινών ξυπόλητων ιατρών : τσεκάρετε παρακαλώ στο αντίστοιχο κουτάκι. Σε άλλους καιρούς, τον δρόμο τον έδειξε ο Μάο. Σήμερα με το θάνατο του κλινικού ιατρού κανείς δεν μας χρειάζεται. Ο  ασθενής τώρα, έρχεται δασκαλεμένος από το διαδίκτυο της ημιμάθειας. ο πολύ πονηρεμένος σου φυλάει  για το τέλος την ερωτηση:  και τι λέει για μένα ο Watson; Ξέρετε ο γνωστός πολλών μαγειρεμένων κλινικών μελετών. 

Αυτό  που σιγοβράζει είναι άλλο. Η αντιστροφή πλησιάζει…

Αυτοπαγιδεύεται η ψηφιακή παντοδυναμία του κατασκοπευτικού μηχανισμού. 

Οι βιομηχανίες των κλικ, πολλαπλασιάζονται βέβαια σε παγκόσμια κλίμακα ιδίως στην Κίνα, απασχολούν ιδίως νέους ανθρώπους με πενιχρούς μισθούς – το ψηφιακό προλεταριάτο –  σε ρόλο πωλητή/διαφημιστή/δημοσκόπου, αλλά τελικά δεν τους βγαίνει σε ότι θέλουν τα αφεντικά τους. Συλλέγουν και οδηγούν  τελικά, με ετερόκλητα και αποκλίνοντα στοιχεία από την πραγματικότητα, σε μια πλασματική δραστηριότητα στη  οποία σε μεγάλο μέρος μετέχουν και ρομπότ. Η αλήθεια είναι ότι και η άλλη πλευρά συμμετέχει. Ο διαδικτυακός εθισμός τυφλώνει. Αδιαφορούμε, εκχωρούμε αβασάνιστα προσωπικά μας δεδομένα.

Ευτυχώς, αν και οι ψηφιακές πλατφόρμες  θεωρούν ότι τελικά είμαστε εμείς (δηλαδή η  ψηφιακή μας συμπεριφορά), το προϊόν, η αλήθεια είναι όμως διαφορετική.  Ναί, είμαστε πολύ περισσότερα από όσα ρέουν από την οθόνη των υγρών κρυστάλλων.

Αποτέλεσμα; Τρελαίνονται όσοι διαβάζουν τους αλγορίθμους.. 

Τελικά το σπουδαίο είναι ότι ο εικονικός θάνατος της αλήθειας, εκδικείται και απειλεί την βιωσιμότητα  του ψηφιακού οικονομικού μοντέλου. Έτσι πολλοί βλέπουν ένα πιθανό σημείου εξόδου από τη σημερινή  λεηλασία των προσωπικών δεδομένων μας. 

Θαρσείτε αδελφοί. Αυτο-υπονομεύεται το σύστημα. Δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Το MD Anderson Center, τερμάτησε την συνεργασία με το Watson της ΙΒΜ το 2016, μετά από τετράχρονη συνεργασία και επένδυση 62 εκατομμυρίων δολαρίων που πήγε στο βρόντο. Δεν επιχαίρει κανείς για την απώλεια χρόνου και χρημάτων. Το θέμα είναι γιατί γίνονται όλα αυτά, εις όνομα τίνος; Ποιά είναι η αντι-,πρόταση άραγε;  Απάντηση δια της ερωτήσεως. Μήπως το ότι δεν υπάρχεις μόνο εσύ, φρόντισε, κάνε κάτι για σένα και τους γύρο σου ; Ξέρω,  θα μου φέρετε προτάσεις για /οδηγούς αυτοβοήθειας / αυτοβελτίωσης για κάθε πρόβλημα και τελειώσαμε. Να ξεχνιέμαι και να ξενοιάζω με βιβλία, του τύπου  πχ, πώς να γλιτώσετε από το καταπατητή γείτονα του κτηματολογίου, το εγχειρίδιο του καλού πωλητή για εμβάδες (πασουμάκια) κ.α.

Πού εδα.ράζονται και πού καταληγουν όμως όλα αυτά ; Υπάρχει μια κεντρική θεώρηση της ύπαρξης μας ;  

Δεν ξέρω. Ας το ψάξει και ας το απαντήσει ο καθένας μόνος του.

Η ιστορία διδάσκει… Τα χθεσινά λαμόγια /αβανταδόροι /συνεργάτες δεν έχουν μπέσα. Δεν θέλουν πολύ, για να γίνουν εχθροί με τα παλιά αφεντικά, δουλεύοντας για νέα. Θυμηθείτε  τις σφαγές απο   Βαράγγους τυχοδιώκτες, μισθοφόρους πολλών φιλόδοξων αρχηγίσκων της Ευρώπης αλλά και  Βυζαντινών. Ούτε και τα αφεντικά έχουν μπέσα. Είναι αμείλικτα για όσους σηκώσουν κεφάλι.  Διαβάστε για την σφαγή των αυτονομημένων γενιτσάρων στη Οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν είμαι τόσο αιμοβόρος και αιμοχαρής, αλλά χωρίς να φταίει η τεχνολογίαέρχεται το τέλος της παντοδυναμίας της με την σημερινή μορφή, της ψηφιακής απάτης. Είναι σίγουρο βέβαια, ότι κάτι θα μηχανευθούν.

Τι θα ακολουθήσει άγνωστο…

Η  επικαιρότητα  όμως με τραβάει απο το μανίκι : Γράψε κάτι, δύο λόγια και για το Κάπα, Κορώνα μου. Η προσφιλης προσφώνηση Μανιατών, όπως Καμάρι μου για τους γείτονες Λακεδαιμονίους,  Κουμπάρε για τους Κυπρίους,  Καρντάση για τους Σαλονικιούς. Τι να πω ; Εστεμμένοι κορωνοφόροι μαζι με γιούς και κόρες, έφυγαν με δημοψήφισμα. Τούτος εδώ ο καινούργιος κάνει ότι φεύγει με αποκλεισμούς (πρόταση του Γ. Μπαμπινιώτη για το lockdown)  και μας κπ.ατσικώθηκε. Σε όλους εμάς –  νυν  και ουδέποτε  –  Σύντεκνους, Συνέλληνες, Συντρόφους, Συνοδοιπόρους, αλλά εκ τύχης;  Συγκατοίκους της ταλαιπώρου μας Γαίας :

Οδύνη και συμπάθεια…  

Επί του παρόντος ας οπλιστούμε με υπομονή και,ελπίδα. Μέχρι τότε ενήλικοι και ανήλικοι  μέσα, στο δωμάτιο. Το εμβόλιο έρχεται – αρκεί να μην διαψευστούμε πάλι – και ας κλείσουμε με το γράμμα Χ.

Ευλογημένα  Χριστούγεννα, συν-αδελφοί

1. Μερικά πρόσθετα γραμματολογικά. Θυμίζουμε ότι το semicolon ( ; ) στα Αγγλικά,  επέχει θέση άνω τελείας.   

2. Ι.Π. Α. Ιωαννίδης, Ιατρική χωρίς ιατρούς. Περιοδικό Το Δέντρο τεύχος 230-231 

3. Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο του Γ. Μπαμπινιώτη, Το Ελληνικό Αλφάβητο, Εκδόσεις Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML