Log In
15/12/2021

ΚΕΦΙ Δράσεις Νοεμβρίου 2021

WEBINAR «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Στηρίζοντας τους φροντιστές»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη νέα ενότητα της βραβευμένης δράσης «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ» παρουσίασε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών -Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Στηρίζοντας τους φροντιστές» την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021. Η νέα αυτή ενότητα είναι αφιερωμένη στους φροντιστές των ασθενών και περιλαμβάνει τα δικαιώματα που τους αφορούν, άρθρα σχετικά με την ψυχική υγεία τους και βιωματικά άρθρα και βίντεο από φροντιστές ογκολογικών ασθενών.

Οι άνθρωποι που φροντίζουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που πάσχει από χρόνια ασθένεια ή αναπηρία, αναφέρονται ως «άτυποι φροντιστές». Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φροντιστών (Eurocarers), ανέδειξε την ύπαρξη  περισσοτέρων  από 100 εκατομμύρια «άτυπων φροντιστών» στην Ευρώπη! Η Αμερικάνικη Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society) ορίζει ως φροντιστή τον άνθρωπο που βοηθά συχνότερα τον ασθενή με καρκίνο χωρίς να πληρώνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κύριος φροντιστής είναι ο/η σύζυγος, σύντροφος, γονέας ή το ενήλικο παιδί.  Σε περιπτώσεις που η οικογένεια του ασθενή δεν είναι κοντά, στενοί φίλοι, συνεργάτες ή γείτονες μπορεί να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Ο φροντιστής έχει καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα του ασθενή. Η καλή και αξιόπιστη υποστήριξη που παρέχουν οι φροντιστές, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική ευημερία των ατόμων που αντιμετωπίζουν τη νόσο. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. στηρίζει έμπρακτα τους φροντιστές των ασθενών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά τους στο ταξίδι του ασθενή και προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το χρειάζονται.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Στηρίζοντας τους Φροντιστές» τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η κυρία Αιμιλία Σταθάκου, Δημοσιογράφος.

Αρχικά η κυρία Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου του φροντιστή. Ως φροντιστής ορίζεται κάποιος που προσφέρει αμισθί φροντίδα σε ασθενή με μακροχρόνια ασθένεια ή αναπηρία. Συνήθως πρόκειται για σύζυγο/σύντροφο, γονέα, αδελφό ή ενήλικο παιδί του ασθενή. Το τυπικό προφίλ του φροντιστή στη χώρα μας είναι γυναίκες 45-75 ετών. Ο φροντιστής καλείται να αναλάβει συμπληρωματικά τη νοσηλευτική φροντίδα του ασθενή στο νοσοκομείο και αποκλειστικά στο σπίτι, την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, οικιακής φροντίδας, διαχείριση των οικονομικών του ασθενή. Η κυρία Γραμματόγλου έκανε έκκληση στην Πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο του φροντιστή ασθενών με καρκίνο, να αποτιμηθεί η συμβολή του και θεσμοθετηθεί τυπική αποζημίωση και να υπάρξει σχετική πρόβλεψη στην Εθνική Στρατηγική Υγείας και Απασχόλησης.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η κυρία Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας. H κυρία Ράπτη δήλωσε ότι είναι στις προτεραιότητες της Πολιτείας η υποστήριξη των φροντιστών, η οποία προωθείται με την παροχή τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και με εφαρμογές τηλεϊατρικής όπου μπορούν να προγραμματίσουν εξ αποστάσεως ραντεβού όσοι το έχουν ανάγκη, με έμφαση στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Μαζί με τη δημιουργία μητρώου ασθενών με καρκίνο, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, θα πρέπει να δημιουργηθεί και ανάλογο μητρώο φροντιστών.

Ακολούθησε η ομιλία της κυρίας Ζένιας Σαριδάκη-Ζώρα, MD, PhD και Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) με θέμα τη συμβολή του φροντιστή στη θεραπεία του ογκολογικού ασθενή. Η κυρία Σαριδάκη ανέφερε ότι το 80% της φροντίδας ενός ασθενή παρέχεται από άτυπο φροντιστή και τόνισε την αναγκαιότητα να αναγνωριστεί ο ρόλος τους. Τα καθήκοντα που επωμίζονται οι φροντιστές ποικίλλουν, από την πρακτική φροντίδα του ασθενή έως την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξή του, με αντίστοιχη επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας. Αυτό που λείπει στη χώρα μας είναι η παροχή υποστήριξης από την Πολιτεία είτε σε επίπεδο οικονομικής στήριξης είτε σε επίπεδο ουσιαστικής πληροφόρησης για τυχόν υπηρεσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν είτε σε επίπεδο πρακτικών διευκολύνσεων.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κυρία Ειρήνη Κουνούπη, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της ως φροντίστριας του ασθενή συζύγου της.

Ακολούθως η κυρία Κωνσταντίνα Μπρούσα, Νομικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής ΑΠΘ και Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας παρουσίασε τα εργασιακά δικαιώματα των φροντιστών. Η κα Μπρούσα ανέφερε ότι με τον Ν.4808/2021 που ενσωματώνει σχετική Κοινοτική οδηγία, προβλέπεται άδεια φροντιστή έως 5 ημέρες τον χρόνο, άνευ αποδοχών, με προϋπόθεση την συμπλήρωση 6 μηνών απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Η συγκεκριμένη άδεια χρησιμοποιείται για φροντίδα συγγενή ή προσώπου που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον ασθενή και ο σοβαρός ιατρικός λόγος για τον οποίο χρειάζεται η άδεια βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα απουσίας για λόγους ανωτέρας βίας, έως δύο φορές το χρόνο για μία ημέρα κάθε φορά και προορίζεται για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα για σοβαρή ασθένεια ή ατύχημα. Η κα Μπρούσα επεσήμανε επίσης ότι απαγορεύεται κάθε δυσμενής ή λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση εργαζομένων, επειδή ζήτησαν ή έλαβαν άδεια ή ευέλικτη ρύθμιση ή άσκησαν τα δικαιώματα που προβλέπονται.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κυρία Ηλιάνα Κωνσταντοπούλου, Ψυχολόγος του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, η οποία αναφέρθηκε στους τρόπους ενίσχυσης της ψυχικής υγείας των φροντιστών. Η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 3 εκατομμύρια άτυποι φροντιστές! Τρόποι υποστήριξης των φροντιστών είναι η παροχή επαρκούς και εντατικής φροντίδας από επίσημους φορείς, η εκπαίδευση και η συμβουλευτική των φροντιστών, τα διαλείμματα από τα καθήκοντα φροντίδας τους και η μέριμνα για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η άτυπη φροντίδα επιβαρύνει ψυχολογικά τους φροντιστές οι οποίοι ρισκάρουν να γίνουν και οι ίδιοι ασθενείς,  Η αυξανόμενη ζήτηση απαιτεί τη λήψη σχετικών μέτρων για τη διαφύλαξη της ψυχικής τους υγείας. Απαιτούνται πολιτικές επαρκούς φροντίδας και μέτρα στήριξης των φροντιστών από την Πολιτεία.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η κυρία Φωτεινή Χριστοδούλου, Κοινωνική Λειτουργός B.Sc, M.Sc Δημόσιας Υγείας, η οποία παρουσίασε τα  αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. για την ανάδειξη των αναγκών των φροντιστών. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανότερο τον ρόλο του φροντιστή να τον έχει γυναίκα, ενώ 3 στους 4 φροντιστές δήλωσαν ότι διαμένουν μαζί με τον ασθενή. 8 στους 10 φροντιστές αισθάνονται άγχος, φόβο και θλίψη, σχεδόν 6 στους 10 νιώθουν αβεβαιότητα, ενώ σημαντικό ποσοστό των φροντιστών δήλωσε ότι βιώνει θυμό, απελπισία και μοναξιά. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη, αλλά μόνο το 50% των διαγνωσμένων έλαβε φαρμακευτική αγωγή ή ψυχολογική υποστήριξη για να την αντιμετωπίσει. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησαν ότι εκτός από τις ψυχολογικές επιπτώσεις έχει επηρεαστεί και η οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, ενώ 8 στους 10 είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους εξαιτίας του καρκίνου. Το 48 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναζήτησε υποστήριξη σε κάποια οργάνωση ασθενών, ενώ η πλειοψηφία όσων δεν το έκαναν δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη τέτοιων φορέων και υπηρεσιών.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση των ερωτημάτων που έθεσαν οι θεατές και με την επισήμανση ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν νέα μέτρα από την Πολιτεία για τη στήριξη αυτής της τόσο σημαντικής μερίδας του πληθυσμού.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ευχαριστεί για την υποστήριξη της δράσης «Δικαίωμά μου» τις φαρμακευτικές εταιρείες MSD (Μέγας Χορηγός), BMS (Επίσημος Χοηγός) και Roche (Υποστηρικτής).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο κανάλι του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. στο YouTube.

Η δράση «Δικαίωμά μου» δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. για να προσφέρει σε όλους τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους. Η εξυπηρέτηση και η υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο και η έγκαιρη ενημέρωσή τους σχετικά με τα δικαιώματά τους, αποτελεί για όλους εμάς στο «Κ.Ε.Φ.Ι.», από το 2004 έως σήμερα, τον πρώτιστο στόχο μας αλλά και σημαντικό κίνητρο, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας με αγάπη στον άνθρωπο και σεβασμό στην αξιοπρέπειά του. Η αξία της δράσης «Δικαίωμά μου» έχει αναγνωριστεί τόσο από ασθενείς όσο και από άλλους Συλλόγους Ασθενών, ενώ τιμήθηκε και με τα βραβεία Gold και Platinum στα Boussias Healthcare Awards 2021 στην κατηγορία «Δράσεις για την ενημέρωση των ασθενών».

«Καρκίνος του Παγκρέατος: Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσε για 8η συνεχή χρονιά διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του παγκρέατος, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγούν άμεσα τον ασθενή να επισκεφθεί τον γιατρό του, καθώς και η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου. Το θέμα αντιμετωπίστηκε ολιστικά, με τη συνδρομή πληθώρας επαγγελματιών υγείας των οποίων η ειδικότητα άπτεται του εν λόγω καρκίνου: χειρουργός, παθολόγος – ογκολόγος, αναισθησιολόγος, νοσηλευτής, ψυχίατρος, κλινικός διατροφολόγος.

Τον ρόλο του προεδρείου της εκδήλωσης ανέλαβαν η κα Μαρία Θεοχάρη, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελήτρια Α΄ στην Α΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΓΝΑ «Λαϊκό» και ο κ. Δημήτρης Κορκολής, Χειρουργός και Διευθυντής ΕΣΥ στο ΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας».

Αρχικά η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι., καλωσόρισε τους ομιλητές και επισήμανε πόσο ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του παγκρέατος και πόσο έχει αυξηθεί η επιβίωση των ασθενών τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας περιπτώσεις με 10ετή και 12ετή επιβίωση μετά τη διάγνωση.

Στη συνέχεια ο κ. Δανιέλ Εμμανουήλ, ασθενής με καρκίνο του παγκρέατος, μοιράστηκε την εμπειρία του από την ασθένειά του με τους θεατές. Η αισιόδοξη προσέγγισή του ενθάρρυνε τους ασθενείς-θεατές, ενώ ο ίδιος επεσήμανε την απουσία κάποιου κεντρικού φορέα που να καθοδηγεί τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και να προσφέρει παρηγορητική φροντίδα.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Τσίρλης, Χειρουργός Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων και Επιμελητής της Xειρουργικής Κλινικής Γ.Α.Ο.Ν.Α “Άγιος Σάββας”. Ο κ. Τσίρλης ανέφερε ότι ενώ παλαιότερα η παγκρεατεκτομή κάποιες φορές είχε θεωρηθεί σπατάλη χρημάτων, σήμερα στατιστικά δεδομένα ασθενών με 5ετή επιβίωση μετά τη διάγνωση δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% είχε υποβληθεί σε παγκρεατεκτομή. Η παγκρεατεκτομή αυξάνει πάνω από δέκα φορές την πιθανότητα μακράς επιβίωσης. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η χειρουργική εξειδίκευση, ώστε ο ασθενής να προσφεύγει για την επέμβαση σε ειδικό χειρουργό και περαιτέρω να δημιουργηθούν εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς για τη συγκεκριμένη νόσο όπου θα συνεργάζονται ιατροί όλων των ειδικοτήτων για την ολιστική φροντίδα του ασθενή.

Ακολούθως ο κ. Γεώργιος Τζίμας, Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος και Χοληφόρων στο Νοσοκομείο Υγεία, ανέφερε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος εμφανίζεται όλο και σε νεότερες ηλικίες, ενώ στην Ελλάδα τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Η έγκαιρη διάγνωση με τους κατάλληλους χειρισμούς κάνει το νόσημα αντιμετωπίσιμο, αλλά είναι απαραίτητη η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και των ιατρών ώστε να γνωρίζουν πολύ καλά τα συμπτώματα: κοιλιακός πόνος, πόνος στη μέση και στην πλάτη, ανεξήγητη απώλεια βάρους, πρωτοεμφανιζόμενος διαβήτης που δεν συνοδεύεται από αύξηση βάρους, ίκτερος (φαγούρα, κιτρίνισμα δέρματος – ματιών, σκουρόχρωμα ούρα), λευκωπές κενώσεις που θυμίζουν στόκο, δυσπεψία και ειδικά σε βαριά, λιπαρά φαγητά.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Παθολόγος – Ογκολόγος και Διευθυντής της Β’ Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan κ. Χρήστος Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Στη μεταστατικό νόσο εφαρμόζεται η χημειοθεραπεία, και εφόσον δείξει ότι έχει αποτέλεσμα, χρησιμοποιείται και σε πιο πρώιμα στάδια. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις έχει εφαρμογή η ανοσοθεραπεία, κατά την οποία ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να πολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Σε κάποιες περιπτώσεις όταν σε γενετικό έλεγχο διαγνωστεί ότι υπάρχει γονιδιακή προδιάθεση ΒRCA μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοχεύουσες θεραπείες. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο του παγκρέατος αλλά παράγοντες κινδύνου φαίνεται να είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, o σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η καθιστική ζωή κλπ. Ο κ. Χριστοδούλου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι οφείλουν όλοι, και οι ιατροί και η Πολιτεία, να παράσχουν στους ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο αξιοπρέπεια στο τελικό στάδιο.

Στη συνέχεια η κυρία Μαρία Λαβδανίτη, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, ασχολήθηκε με τη νοσηλευτική φροντίδα ασθενή με καρκίνο του παγκρέατος. Η κα Λαβδανίτη ανέφερε ότι ο στόχος της νοσηλευτικής φροντίδας είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η εκπαίδευση των ασθενών και της οικογένειάς τους και η παροχή ανακουφιστικής φροντίδας. Η φροντίδα των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος απαιτεί αξιολόγηση της κατάστασής τους, κατάλληλο πλάνο φροντίδας και συνεχή εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Η συνεργασία όλης της διεπιστημονικής ομάδας με τον ασθενή και την οικογένειά του είναι απαραίτητη προκειμένου να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους.

Τη σκοπιά του ψυχιάτρου κλήθηκε να καλύψει ο κ. Νίκος Σιδέρης, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός». Ο κ. Σιδέρης ανέφερε ότι η κατάθλιψη πολύ συχνά είναι το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος, αλλά  οι ιατροί δυσκολεύονται να προσδιορίσουν την αιτιακή σχέση μεταξύ τους, αν δηλαδή ο καρκίνος του παγκρέατος προκαλεί κατάθλιψη ή η κατάθλιψη προκαλεί καρκίνο του παγκρέατος. Ο ασθενής με καρκίνο παγκρέατος βιώνει άγχος, κατάθλιψη και αίσθημα επικείμενης καταστροφής. Εντούτοις, τα ποσοστά αυτοκτονιών στους ασθενείς με καρκίνο δεν είναι μεγαλύτερα από ό,τι στους άλλους καταθλιπτικούς ασθενείς. Είτε η κατάθλιψη προϋπάρχει είτε εκδηλωθεί μετά τη διάγνωση με καρκίνο του παγκρέατος, είναι πάρα πολύ σημαντικό οι ασθενείς να λαμβάνουν ψυχιατρική υποστήριξη για να την αντιμετωπίσουν.

Στη συνέχεια η κα Ζηναΐς Κοντούλη, Επεμβατική Ιατρός Πόνου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μίλησε για τη θεραπεία πόνου σε ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος. Συντριπτικό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος όταν φτάνει στον ιατρό έχει ήδη πόνο, τον οποίο καλούνται οι αναισθησιολόγοι να θεραπεύσουν ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Ανάλογα με τον βαθμό του πόνου ξεκινούν με ήπια αναλγητικά (παρακεταμόλη, αντιφλεγμονώδη και ήπια οπιοειδή) και καθώς κλιμακώνεται εφαρμόζουν βαρύτερα οπιοειδή π.χ. αντλίες μορφίνης. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μορφίνης από τους ασθενείς και στο σπίτι με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Η κα Κοντούλη υπογράμμισε ότι στους ασθενείς τελικού σταδίου θα πρέπει να χορηγείται απόλυτη αναλγητική αγωγή και να δείχνουμε σεβασμό στη νόσο και στον ασθενή.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης, Κλινικός Διαιτολόγος στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», ο οποίος ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η έγκαιρη αξιολόγηση της κατάστασης της θρέψης, καθώς πάνω από το 80% των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος κατά τη διάγνωση έχει παρουσιάσει ήδη ακούσια απώλεια βάρους. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από ειδικό επιστήμονα υγείας ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές και οι πρωτεϊνικές ανάγκες του ασθενή. Εάν οι διατροφικές ανάγκες δεν καλύπτονται από την τροφή, συστήνεται η χρήση πόσιμων διατροφικών συμπληρωμάτων.  Μετεγχειρητικά θα πρέπει να συνεχίζεται η παρακολούθηση με τη διαχείριση μετεγχειρητικών προβλημάτων και με θεραπεία αναπλήρωσης παγκρεατικών ενζύμων μαζί με τα γεύματα.

Η ημερίδα έκλεισε με απαντήσεις των ιατρών στα ερωτήματα των θεατών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο YouTube: https://youtu.be/jf3T-HPAD-Y

Προγράμματα Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Ψυχολογική υποστήριξη ατομική για ασθενείς με καρκίνο / μέλη οικογένειας ασθενών

Ενημέρωση για δικαιώματα ασθενών – κοινωνικές παροχές κλπ.

Ανοιχτές ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών & φροντιστών

Πρόγραμμα εκπαίδευσης «Ψηφιακός κόσμος και ευκολίες»

Ομαδικό πρόγραμμα εκγύμνασης ογκολογικών ασθενών «Άσκηση και καρκίνος»

Ομαδικό πρόγραμμα διατροφικής συμβουλευτικής

Ομάδα χειροτεχνίας

Ομαδικό πρόγραμμα δραματοθεραπείας

Συμβουλευτική ομάδα αισθητικής κοσμετολογίας

Συμβουλευτική ομάδα στοματικής υγιεινής

Ομάδα υποστήριξης ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη»

Ομάδα υποστήριξης ασθενών με αιματολογικό καρκίνο

www.anticancerath.gr / www.dikaiomamou.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές:

Τηλ. επικοινωνίας 2106468222

Email: info @anticancerath.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML