Log In
30/11/2021

ΚΕΦΙ: Δράσεις Οκτωβρίου 2021

Διαδικτυακή Ημερίδα «Τα πολλά πρόσωπα της Θρόμβωσης στο ταξίδι του ογκολογικού ασθενή»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Θρόμβωση ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. διοργάνωσε  την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα «Τα πολλά πρόσωπα της Θρόμβωσης στο ταξίδι του ογκολογικού ασθενή».

Tο ρόλο του προεδρείου της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Υπεύθυνος στο Τμήμα Θρόμβωσης του  Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι και Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση INSERM U938. Ο κ. Γεροτζιάφας έκανε μια εισαγωγή στο θέμα επισημαίνοντας ότι η θρόμβωση είναι πολύ συχνότερη στους ογκολογικούς ασθενείς και μάλιστα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους καρκινοπαθείς μετά τον ίδιο τον καρκίνο. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ζωή Γραμματόγλου.

Ακολούθως, τη σκυτάλη πήρε η κα Πέγκυ Καραμπάτου, Ασθενής, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και εκπρόσωπος του Κ.Ε.Φ.Ι. στο εξωτερικό, η οποία μετέφερε στους θεατές την εμπειρία της από τη θρόμβωση που της παρουσιάστηκε ταυτόχρονα με τη διάγνωσή της με ΧΜΛ το 2005. Η κα Καραμπάτου τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με θρόμβωση, καθώς για να λάβουν ενέσιμη αντιπηκτική αγωγή απαιτείται εκπαίδευση στον τρόπο εφαρμογής των ενέσεων, ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι αντιπηκτικές ενέσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται την ίδια ώρα καθημερινά.

Επόμενος κατά σειρά ομιλητής ήταν ο κ. Ηρακλής Κατσούλης, Διδάκτωρ Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας στο ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας».Ο κ. Κατσούλης αναφέρθηκε στον κίνδυνο της θρόμβωσης στο κομμάτι του ογκολογικού χειρουργείου παρατηρώντας ότι τα ογκολογικά χειρουργεία ως πολύωρες επεμβάσεις ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για τη δημιουργία θρόμβων, ιδιαίτερα εάν συμπεριλαμβάνουν και λεμφαδενικό καθαρισμό πάνω σε αγγειακές δομές, ενώ άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι η μειωμένη κινητικότητα του ασθενή μετεγχειρητικά. Θα πρέπει στα ογκολογικά χειρουργεία να λαμβάνεται τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά αντιπηκτική αγωγή, ενώ στις βαριές ογκολογικές επεμβάσεις πυέλου, κοιλίας και κάτω άκρων, η αγωγή θα πρέπει να συνεχίζεται και 4 εβδομάδες μετά.

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κυρία Σοφία Βαϊνά, Επεμβατική Καρδιολόγος, Επιμελήτρια της Α Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ Ιπποκράτειο.Η κυρία Βαϊνά στην ομιλία της ασχολήθηκε με τον ρόλο που παίζουν οι συννοσηρότητες και ο αιμορραγικός κίνδυνος για την απόφαση της θρομβοπροφύλαξης σε ασθενείς με ενεργό καρκίνο και κολπική μαρμαρυγή. Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν έως 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με εκείνους χωρίς καρκίνο. Ο κίνδυνος αυξάνει ακόμα περισσότερο σε ηλικίες άνω των 65 ετών (σχεδόν 2 στους 3 ασθενείς με καρκίνο) και σε εκείνους με καρδιαγγειακή νόσο. Και αυτό γιατί ο καρκίνος έχει πολλούς κοινούς παράγοντες με την κολπική μαρμαρυγή, ενώ η ίδια η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκληθεί εξαιτίας των θεραπειών για τον καρκίνο (χειρουργείο, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες).

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Αλέξιου Στριμπάκου, Διευθυντή της Ε΄ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Υγεία». Ο κ. Στριμπάκος αφιέρωσε την παρουσίασή του στο θέμα της θρομβοπροφύλαξης σε ογκολογικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου. Ο κ. Στριμπάκος επεσήμανε ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης στον ασθενή με νεοπλασία εξαρτάται από τον ίδιο τον ασθενή (ιατρικές συννοσηρότητες, φλεβικοί κιρσοί, ιστορικό ΦΘΕ, κληρονομική θρομβοφιλία), σε γονιδιακό επίπεδο από τους βιοδείκτες που παρουσιάζει, από τον τύπο του καρκίνου που έχει (πολύ υψηλού κινδύνου ο καρκίνος στομάχου και παγκρέατος, υψηλού ο καρκίνος του πνεύμονα, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, οι αιματολογικές και οι γυναικολογικές κακοήθειες, το στάδιο της νόσου και οι μεταστάσεις) καθώς και από την αγωγή που ακολουθείται (χειρουργείο, ακτινοθεραπεία, μεταγγίσεις, καθετήρες, ακινητοποίηση κατά τη νοσηλεία).

Στη συνέχεια η κυρία Γρουζή Ελισάβετ, Συντονίστρια Διευθύντρια της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Άγιος Σάββας» αναφέρθηκε στο θέμα «Ογκολογικός Ασθενής και λοίμωξη COVID-19». Η νόσος COVID19 είναι μια πολυσυστηματική νόσος, δυνητικά απειλητική για τη ζωή που εμπλέκει την ανοσολογική απόκριση, τη δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα αιμοπετάλια και την ενεργοποίηση του συμπληρώματος που οδηγούν σε επιδείνωση της νόσου και στον θάνατο. Όλα αυτά οδηγούν και στην παραγωγή θρομβίνης, μιας ουσίας πολύ ισχυρής στον μηχανισμό της πήξης που οδηγεί σε διαταραχές της αιμόστασης και διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη. Για αυτό οι ασθενείς εμφανίζουν θρομβωτικές επιπλοκές, συχνότερες από τις οποίες είναι η φλεβική και πνευμονική θρόμβωση, ενώ δεν είναι σπάνια η μικροαγγειακή και η αρτηριακή θρόμβωση. Η μικροαγγειακή θρόμβωση στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα καθώς και η πνευμονική εμβολή είναι οι κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας. Αναφορικά με το αν οι ογκολογικοί ασθενείς είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τον SARS-CoV-2, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι, ιδίως όταν υπάρχουν υποκείμενες παθήσεις όπως η ΧΑΠ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος και ο ενεργός καρκίνος.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο κ. Κοπάδης Γεώργιος,  Διευθυντής Αγγειοχειρουργικού Τμήματος ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και Πρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.Ο κ. Κοπάδης αναφέρθηκε στη θεραπεία της θρόμβωσης σε ογκολογικό ασθενή με ενεργό νόσο. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι πόνος, ερυθρότητα, ευαισθησία και πρήξιμο, συνήθως στα άκρα. Ο βαθμός του οιδήματος εξαρτάται από την έκταση της φλεβικής θρόμβωσης και, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, επιδεινώνεται σταθερά. Η πνευμονική εμβολή έχει ως συμπτώματα τη δύσπνοια και τον πόνο στο στήθος ή στα πλευρά, ενώ πιθανώς να εμφανίζεται επίσης ταχύπνοια και πυρετός. Σε περίπτωση μαζικής πνευμονικής εμβολής προκαλείται αιμοδυναμική κατάρρευση (συγκοπτικό επεισόδιο). Στόχοι της θεραπείας της φλεβικής θρόμβωσης είναι να μην επεκταθεί η θρόμβωση και να αποφευχθεί η δημιουργία εμβολών, η υποχώρηση του οιδήματος, η πρόληψη του μεταθρομβωτικού συνδρόμου και η προστασία από την υποτροπή. Η θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης σε ογκολογικούς ασθενείς είναι μη επεμβατική και στηρίζεται στη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής, στην ανάρροπη θέση του άκρου, στη θεραπεία συμπίεσης (ειδικές κάλτσες) και στην πρώιμη κινητοποίηση.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση των ομιλητών και απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού.

Προγράμματα Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Ψυχολογική υποστήριξη ατομική για ασθενείς με καρκίνο / μέλη οικογένειας ασθενών

Ενημέρωση για δικαιώματα ασθενών – κοινωνικές παροχές κλπ.

Ανοιχτές ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών & φροντιστών

Πρόγραμμα εκπαίδευσης «Ψηφιακός κόσμος και ευκολίες»

Ομαδικό πρόγραμμα εκγύμνασης ογκολογικών ασθενών «Άσκηση και καρκίνος»

Ομαδικό πρόγραμμα διατροφικής συμβουλευτικής

Ομάδα χειροτεχνίας

Ομαδικό πρόγραμμα δραματοθεραπείας

Συμβουλευτική ομάδα αισθητικής κοσμετολογίας

Συμβουλευτική ομάδα στοματικής υγιεινής

Ομάδα υποστήριξης ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη»

Ομάδα υποστήριξης ασθενών με αιματολογικό καρκίνο

 

www.anticancerath.gr / www.dikaiomamou.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές:

Τηλ. επικοινωνίας 2106468222

Email: info @anticancerath.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML