Log In
30/06/2022

Κ.Ε.Φ.Ι. -Δράσεις Μαΐου 2022

8 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Ωοθηκών

 

Στις 8 Μαΐου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο ωοθηκών.  Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. και η Ομάδα Ασθενών Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι., συμμετείχαν στην παγκόσμια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που γίνεται από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για τον Καρκίνο των Ωοθηκών, World Ovarian Cancer Coalition, από  το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Γυναικολογικού Καρκίνου, ENGAGE  και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ESGO, με τίτλο «Καμιά Γυναίκα Να Μην Μείνει Πίσω» με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. πρόσφερε στα μέλη με καρκίνο ωοθηκών μια ειδική ομαδική συνεδρία ενδυνάμωσης μέσω της Δραματοθεραπείας.

 

Συμμετοχή Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. στην εκδήλωση «Φροντί-ΖΩ: Δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας»

 

O Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. εκπροσωπούμενος από την Πρόεδρο κυρία Ζωή Γραμματόγλου, συμμετείχε στην εκδήλωση για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φροντιστών, που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 στις 11.00 π.μ. στην Τεχνόπολη υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Κατόπιν αιτήματος του κ. Κυμπουρόπουλου, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. δημιούργησε ένα βίντεο αφιερωμένο στη φροντίδα από τη σκοπιά ενός ογκολογικού ασθενή.

 

31 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι., σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Ογκολογικού Νοσοκομείου “Ο Άγιος Σάββας” και τον οργανισμό “W4O – Γυναίκες στην Ογκολογία”, πραγματοποίησε υβριδική Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Δεν καπνίζω… επιλέγω τη ζωή!!!- Καρκίνος του πνεύμονα & Αντικαπνιστική εκστρατεία» την Τρίτη 31 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Γκερέκου, Υπεύθυνη Διεύθυνσης και Επικοινωνίας του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Τον ρόλο του προεδρείου είχαν η Δανάη Μπισιρτζόγλου, Πνευμονολόγος, και ο Αλέξανδρος Τζοβάρας, Παθολόγος – Ογκολόγος.

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε η κα. Φωτεινή Στυλιανοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ. Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε η Κορίνα Πατέλη –Bell, Πρόεδρος του οργανισμού Fairlife LLC. Τον κύκλο των χαιρετισμών ολοκλήρωσε η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο  Αθανάσιος Ζέτος, Πνευμονολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο κ. Ζέτος ανέφερε ότι η έγκαιρη διάγνωση μειώνει τις πιθανότητες θνησιμότητας και προσφέρει περισσότερες θεραπευτικές δυνατότητες. Το 20-30% των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα είναι χειρουργήσιμα, με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο κομμάτι του προσυμπτωματικού ελέγχου, μέχρι πρόσφατα εφαρμοζόταν η ακτινογραφία, γιατί η συμβατική αξονική τομογραφία προκαλεί βλάβες και έτσι δεν είναι καλό να γίνεται συστηματικά. Σπουδαία εξέλιξη στον χώρο αυτό έφερε η χαμηλής ακτινοβολίας αξονική τομογραφία θώρακος. Μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι για κάθε χίλιες αξονικές που γίνονται, σώζονται τρεις ανθρώπινες ζωές.

 

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Ήρα Μιχαηλίδου, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, η οποία ασχολήθηκε με τα θερμαντικά προϊόντα καπνού. Αρχικά η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα δημοφιλέστερα προϊόντα ατμίσματος που κυκλοφορούν, τα οποία λανσαρίστηκαν στην αγορά ως λιγότερο επιβλαβή προϊόντα από το κανονικό τσιγάρο. Δεν έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα των προϊόντων ατμίσματος στη διακοπή του καπνίσματος, αντίθετα ενθαρρύνει νέους ανθρώπους που δεν καπνίζουν να αρχίσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι ότι όλες οι μορφές προϊόντων καπνού είναι βλαβερές, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρικά θερμαινόμενων προϊόντων καπνού. Ο καπνός είναι εκ φύσεως τοξικός και περιέχει καρκινογόνες ουσίες ακόμα και στη φυσική του μορφή. Επομένως τα ηλεκτρικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού θα πρέπει να υπόκεινται στις ίδιες πολιτικές και στα ίδια ρυθμιστικά μέτρα με τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Άννα Ευφραιμίδου, Παθολόγος- Ογκολόγος, η οποία έθιξε το θέμα του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές και στους μη καπνιστές. Η κυρία Ευφραιμίδου επεσήμανε ότι μη καπνίζοντες θεωρούνται αυτοί που έχουν καπνίσει λιγότερα από 100 τσιγάρα στη ζωή τους. Από καρκίνο του πνεύμονα κινδυνεύουν τόσο οι καπνιστές όσο και οι μη καπνιστές. Οι παθητικοί καπνιστές έχουν υπολογίσιμο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα. Το 71% των καρκίνων του πνεύμονα είναι καπνιστές, ενώ το 7 % παθητικοί καπνιστές. Ένα 8% των περιστατικών οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι και το στοιχείο ραδόνιο, που υπάρχει στο έδαφος, ιδίως σε βραχώδεις περιοχές, το οποίο εκλύεται στον ατμοσφαιρικό αέρα και είναι καρκινογόνο.

Το κάπνισμα συγκεκριμένα προκαλεί επίκτητες μεταλλάξεις στον υμένα των βρόγχων. Χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής υπάρχουν πλέον θεραπείες που στοχεύουν σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις (ανοσοθεραπεία – στοχευμένη θεραπεία).

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Τσουκαλάς, Παθολόγος – Ογκολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ανοσοθεραπείας και των βιοδεικτών. Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι ζούμε στην εποχή της ογκολογίας ακριβείας. Κάθε ασθενής είναι μεμονωμένη περίπτωση και αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Ο μοριακός έλεγχος επιτρέπει τη στοχευμένη θεραπεία, ενώ ανάλογα με το βιολογικό υλικό που έχουμε μπορούμε να εξετάσουμε περισσότερους δείκτες. Χάρη στις στοχευμένες θεραπείες μπορούμε να έχουμε βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών και της ποιότητας ζωής τους.

 

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Κωνσταντίνος Δημητρέλης, Ψυχίατρος, με θέμα «Πολεμώντας τον εθισμό». Ο κ. Δημητρέλης ανέφερε ότι η νικοτίνη είναι ψυχοδιεγερτική ουσία που δρα στους νικοτινικούς υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έχει θετικές επιπτώσεις στην προσοχή, τη μνήμη και τη διάθεση. Άμεσα και έμμεσα προκαλεί αυξημένη απελευθέρωση ντοπαμίνης στο μεθοριακό σύστημα. Ο οργανισμός απολαμβάνει την έκρηξη ντοπαμίνης και στη συνέχεια την αποζητά όλο και περισσότερο, καθώς ο καπνιστής εθίζεται στη χρήση της. Οι χρόνιες βλάβες που προκαλεί η νικοτίνη είναι πιο επιβαρυντικές ακόμα και από τις επιπτώσεις της ηρωίνης ή του αλκοόλ, ενώ από τη σκοπιά της ψυχολογικής εξάρτησης το κάπνισμα έρχεται αμέσως μετά την κοκαΐνη.

Τη σειρά των ομιλιών ολοκλήρωσε η κυρία Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, Παθολόγος Ογκολόγος, η οποία συμμετείχε με μαγνητοσκοπημένη ομιλία με θέμα  «Κάπνισμα, καρκίνος του πνεύμονα και γυναίκα». Η κυρία Σαριδάκη ανέφερε ότι τα ποσοστά ανδρών καπνιστών μειώνονται αλλά τα ποσοστά καπνίσματος των γυναικών αυξάνονται. Το κάπνισμα αποτελεί σε ποσοστό 87% προδιαθεσικό παράγοντα για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ άλλοι παράγοντες είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε ακτινοβολία, η επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο, αρσενικό, χρώμιο, ραδόνιο, νικέλιο, προϊόντα καύσης του άνθρακα, πίσσες και ορυκτέλαια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και η κληρονομικότητα. Εκτός από το ενεργό και το παθητικό κάπνισμα, σωρευτικά επιβαρύνει τον οργανισμό και το τριτογενές κάπνισμα: το αόρατο τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Το μείγμα αυτό παραμένει εκεί αφότου ο χώρος έχει καθαριστεί από τον καπνό. Στα κατάλοιπα περιλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, καρκινογόνα, ακόμα και ραδιενεργά υλικά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο link: https://youtube.com/playlist?list=PL6Xp-MuYYndrZWqYtnftwPlyjmNZl81Iv

  

Παράλληλα συνεχίστηκαν και το Μάιο τα σταθερά προγράμματα του Συλλόγου:

 

Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς με καρκίνο «Μαζί και στο Σπίτι»

 

Πρόγραμμα τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς και μέλη των οικογενειών τους. Υπεύθυνος: Δημήτρης Μούγιος, Ψυχολόγος.

 

Ενημέρωση για δικαιώματα ασθενών – κοινωνικές παροχές. Υπεύθυνη: Φωτεινή Χριστοδούλου, Κοινωνική Λειτουργός.

 

Ανοιχτή Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης Ασθενών με τις ψυχοθεραπεύτριες Έφη Χριστοδήμου και Χαρά Τουμπακάρη. Ένα ασφαλές καταφύγιο για ανταλλαγή εμπειριών και υποστήριξη των ασθενών στον αγώνα τους.

 

Ανοιχτή Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης Φροντιστών με την ψυχοθεραπεύτρια Λήδα Κοφινά.

 

Πρόγραμμα «Ψηφιακός κόσμος και ευκολίες» για την εκπαίδευση ασθενών στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Συντονιστής: Γεώργιος Μπούσιας.

 

Ομαδικό πρόγραμμα εκγύμνασης ογκολογικών ασθενών «Άσκηση και καρκίνος» με τον ειδικό φυσικής αγωγής Γιώργο Καραναστάση.

 

Ομαδικό πρόγραμμα διατροφικής συμβουλευτικής για ασθενείς με καρκίνο με την Κλινική Διατροφολόγο Σοφία Βαϊοπούλου.

 

Ομάδα χειροτεχνίας με την εικαστικό Μαρία Παπαγεωργίου.

 

Ομαδικό πρόγραμμα δραματοθεραπείας με την ψυχοθεραπεύτρια Δέσποινα Μπαμπανέλου.

 

Συμβουλευτική ομάδα αισθητικής κοσμετολογίας. Μηνιαίες συναντήσεις με την αισθητικό Ειρήνη Σουλιώτη.

 

Συμβουλευτική ομάδα στοματικής υγιεινής. Μηνιαίες συναντήσεις με τη Δρ. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη.

 

Ομάδα υποστήριξης ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη». Υπεύθυνη: Μαρία Παπαγεωργίου.

 

Ομάδα υποστήριξης ασθενών με αιματολογικό καρκίνο. Υπεύθυνη: Αθανασία Σαμαρά.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ. επικοινωνίας 2106468222

Email: info @anticancerath.gr

www.anticancerath.gr / www.dikaiomamou.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML