Η τοξικότητα της καθημερινής ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας, θα φέρει μέσα στα επόμενα χρόνια τον καρκίνο στην πρώτη θέση, ως αιτία θανάτου, στην πρωτεύουσα.
Όπως προέκυψε κατά την Ανοιχτή Συζήτηση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Με σύνθημα «επιλέγουμε την υγεία, κερδίζουμε ζωή», η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), διοργάνωσε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, εκδήλωση στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια ελεύθερη διαδραστική συζήτηση με τους ειδικούς σε θέματα πρόληψης του καρκίνου.
Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Γιαννά, με τίτλο «Επιλέγοντας την Υγεία». Μέσα από τον φακό της φωτογράφου αποτυπώνεται το τοξικό αστικό περιβάλλον αλλά και οι βλαπτικές και υγιεινές συνήθειες της καθημερινής ζωής που συνδέονται με τον καρκίνο.
Στη συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος συνεργάτιδα του συνδρομητικού ενημερωτικού site «Ιnside Story», κ. Κατερίνα Οικονομάκoυ, τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις ιατροί Ογκολόγοι – Παθολόγοι , πρώην πρόεδροι, το διοικητικό συμβούλιο και μέλη της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, η κ. Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, η κ. Μυρτώ Λεγάκη, πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Διαλογισμού “mindfulness” από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, o κ. Μιχάλης Μηνούδης, Ειδικός Ασκησιοθεραπείας καθώς και ο Δημοσιογράφος σε θέματα υγείας, κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των ΜΜΕ στην πρόληψη του καρκίνου και στη διαμόρφωση της αντίληψης του κοινού για τη νόσο.
Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Μπουκοβίνας, Ογκολόγος – Παθολόγος και Πρόεδρος της ΕΟΠΕ , «η υγεία είναι μεν επιλογή μας, ωστόσο χρειάζεται την υποστήριξη των αρχών», καλώντας την πολιτική ηγεσία να δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στη δημιουργία «πόλεων ελεύθερων καρκίνου».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γ. Μπουκοβίνας, η τοξικότητα της καθημερινής ζωής στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, θα φέρει σε λίγα χρόνια τον καρκίνο στην πρώτη θέση, ως αιτία θανάτου, θέση που μέχρι τώρα έχουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Κι αυτό γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη χώρων πρασίνου, η άναρχη επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, οι συνθήκες καθημερινής εργασίας, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η χρήση εθιστικών ουσιών και το στρες, δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον που με ποικιλία μηχανισμών μετατρέπει το σώμα σε ένα καρκινογόνο περιβάλλον. «Απαιτείται συνεργασία και συντονισμός όλων των φορέων (πολιτεία, δήμοι, ρυθμιστικοί φορείς, πανεπιστήμιο, επιμελητήρια, επιστημονικές εταιρείες, η κοινωνία των πολιτών), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη επιδημιολογική απειλή», τόνισε ο κ. Γ. Μπουκοβίνας.
«Ωρολογιακή βόμβα της υγείας», χαρακτήρισε την παχυσαρκία η κ. Άννα Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν ευθύνεται μόνο η ποσότητα τροφής αλλά και η ποιότητα, όπως και το ωράριο των γευμάτων μας. Η παιδική παχυσαρκία, η εισβολἠ των επεξεργασμένων τροφών και η προσθήκη ζάχαρης στα τρόφιμα κάνει το καθημερινό μας διαιτολόγιο μια κρίσιμη επιλογή υγείας.
Στην ανάγκη για τουλάχιστον 140 λεπτών αερόβιας άσκησης την εβδομάδα αναφέρθηκε ο κ. Μ. Μηνούδης, διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος άσκησης δεν αρκεί για την πρόληψη των σοβαρών νόσων εάν συνοδεύεται από καθιστική ζωή και όχι από άλλη σωματική δραστηριότητα.
Την αναγκαιότητα να φροντίσουμε τον ψυχικό μας κόσμο και τα συναισθήματα μας ανέπτυξε η κ. Μυρτώ Λεγάκη. Παρουσίασε την επίγνωση του εαυτού μας και την ενσυναίσθηση (mindfulness) ως ένα μηχανισμό προστασίας της γαλήνης και της ψυχικής μας ισορροπίας από τις τοξικές επιδράσεις του στρες και του ανθυγιεινού ωραρίου εργασίας. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Γ. Μπουκοβίνας, ο οποίος τόνισε ότι «πέντε λεπτά συγκεκαλυμμένης οργής επηρεάζουν αρνητικά το ανοσολογικό σύστημα για 6 ώρες».
Η ανάγκη διατήρησης και προστασίας των κιρκάδιων ρυθμών – το ημερονύκτιο ρολόι μας – ως ένα κρίσιμο στοιχείο της ομοιοστασίας του οργανισμού συζητήθηκε με τους συμμετέχοντες ογκολόγους.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης με παρεμβάσεις τους, ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), Πρόεδρος του ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών), Δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Βουλευτής Λαρίσης της ΚΙΝΑΛ, η κ. Βασιλική Λοϊζου, Aναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. και η κ. Μιράντα Ξαφά, ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI), με τοποθετήσεις και δεσμεύσεις τους στο θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Ογκολόγος – Παθολόγος, Αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, αναφέρθηκε στα χαώδη ελλείμματα στη φροντίδα των ασθενών τελικού σταδίου, τονίζοντας την ανυπαρξία ξενώνων και την έλλειψη υποδομών οργανωμένης υποστήριξης και ανακουφιστικής αγωγής. «Ίσως η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Α. Αρδαβάνης, «να ευρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στο θέμα της φροντίδας των απόμαχων της ζωής».
Τις τοποθετήσεις και εισηγήσεις ακολούθησε μία εξαιρετική γόνιμη συζήτηση με το κοινό και τέθηκαν οι βάσεις για μια πιο συστηματική ενημέρωσή του.