Αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Τιτάνια. Η ημερίδα διοργανώθηκε φέτος για 10η συνεχή χρονιά, με θέμα «Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί». Διακεκριμένοι ογκολόγοι-παθολόγοι, ακτινοθεραπευτές, χειρουργοί, ψυχολόγοι και διατροφολόγοι έδωσαν απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν τον ογκολογικό ασθενή στην Ελλάδα του σήμερα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΚΕΦΙ Αθηνών, κα Ζωή Γραμματόγλου, «εδώ και 9 χρόνια είμαστε δίπλα στον ασθενή με καρκίνο και την οικογένεια του. Έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης στων ασθενών που στόχο έχει, όχι μόνο την αντιμετώπιση του πανικού που προκαλεί η διάγνωση του καρκίνου, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σκοπός μας είναι να κάνουμε την κοινωνία να καταλάβει ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί κι ο ασθενής, τον εαυτό του σαν καρκινοπαθή, με όλο το βάρος που έχει η λέξη. Για να πετύχουμε πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά και σ’ αυτόν τον αγώνα σας χρειαζόμαστε όλους».
Η ημερίδα ξεκίνησε με την κα Γιάννα Γιαμαρέλου, Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία ευαισθητοποίησε το κοινό για το τι σημαίνει υποστήριξη και πως θα πρέπει να διακρίνεται από την υπερπροστασία, επιδιώκοντας να βρεθούν οι δυνάμεις μέσα στο άτομο που νοσεί για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Στη συνέχεια, η κα Καίτη Αποστολίδη, Αντιπρόεδρος της ECPC, μίλησε για το δικαίωμα στην υγεία, ένα καίριο θέμα σήμερα, λόγω της κρίσης, και των περικοπών που υφίσταται το σύστημα υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πάνελ συμπλήρωσε η ομιλία του κου Γιώργου Βήχα, Καρδιολόγου κι Υπεύθυνου της Ιατρικής Ομάδας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, η οποία εστιάστηκε στο θέμα των ανασφάλιστων καρκινοπαθών και την αντιμετώπισή τους από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα ότι «σήμερα, ο Έλληνας ανασφάλιστος καρκινοπαθής δεν έχει πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ η Πολιτεία είναι απάνθρωπη κι εγκληματική στον τρόπο πους τους αντιμετωπίζει». Το Προεδρείο της α’ ενότητας είχε ο Γιώργος Σταμάτης, Αντιπρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών.
Στη δεύτερη ενότητα, που αφορούσε κυρίως τους αιματολογικούς ασθενείς, ο κος Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Αιματολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», μίλησε για τις εξελίξεις στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Από το 2001 η πρωτοπόρος θεραπεία με τον ειδικό αναστολέα τυροσινικής κινάσης imatinb, εξασφάλισε καλή ποιότητα ζωής και επιβίωση για το 90% των ασθενών. Σήμερα υπάρχουν νεώτεροι αναστολείς για την θεραπεία της ΧΜΛ με γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη δράση. Το μεγάλο στοίχημα στη νόσο αυτή, είναι να μπορέσουν οι ασθενείς, μετά από κάποια χρόνια καθημερινής αγωγής με τα ειδικά αυτά φάρμακα, να διακόψουν τη θεραπεία τους, χωρίς να επανεμφανισθεί η νόσος». Η κυρία Παγώνη Μαρία, Αιματολόγος στην Αιματολογική Λεμφωμάτων Κλινική, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών ΜΜΜΟ, Γ.Ν. «ο Ευαγγελισμός», εστιάστηκε στη σημασία της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη αύξησης των εθελοντών δοτών, λόγω των χαμηλών ποσοστών συμβατότητας. Την ενότητα, συμπλήρωσε η κα Σαλιάγα Άννα, Εκπαιδευτικός, που έδωσε την προσωπική της εμπειρία, ως αιματολογικός ασθενής, μιλώντας για τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αιματολογικός ασθενής, μεσούσης της κρίσης. Η ενότητα συντονίστηκε από τον κο Γιγάντες Σταύρο, Αιματολόγο, Επιμελητή Α’ Αιματολογικής Κλινικής & Λεμφωμάτων, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γ.Ν. «ο Ευαγγελισμός».
Στη επόμενη ενότητα, την οποία συντόνισε η κα Γάκη Βασιλική, Χειρουργός – Μαστολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κος Κορκολής Δημήτρης, Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής Α’, Αντικαρκινινικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Άγιος Σάββας», μίλησε για τα νεοπλάσματα του ήπατος και κυρίως για τις νέες χειρουργικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα στη θεραπεία, ενώ τόνισε ότι η μεταμόσχευση ήπατος, στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Επόμενος ομιλητής ήταν ο κος Μούντζιος Ιωάννης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιμελητής Ογκολογικής Κλινικής, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ο οποίος επικεντρώθηκε στη σημασία των στοχεύουσων θεραπειών, που στοχεύουν σε ειδικές λειτουργίες των καρκινικών κυττάρων για να τα εξουδετερώσουν, με επιτυχία έως σήμερα σε πολύ συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Την ενότητα έκλεισε ο κος Παπαδημητρίου Χρίστος, Παθολόγος-Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεραπευτική Κλινική Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», μιλώντας για τον καρκίνο του μαστού που τον χαρακτήρισε μια ιάσιμη νόσο, εφόσον στατιστικά στις 100 γυναίκες που νοσούν, οι 80 θα θεραπευτούν εντελώς, με τη θνησιμότητα να έχει μειωθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μαστογραφία.
Η τέταρτη ενότητα ξεκίνησε με την ομιλία του κου Πισσάκα Γιώργου, Διευθυντή Α’ Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ο οποίος μίλησε για τη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική και τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Η κα Κατσώχη Δέσποινα, Ογκολόγος- Ακτινοθεραπεύτρια, Πρόεδρος ΑΚΟΣ, Επικεφαλής της Ογκολογικής Ακτινοθεραπευτικής Συνεργασίας, τόνισε ότι οι ακτινοβολίες αποτελούν μια σημαντική θεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο φόβος που υπάρχει σε αρκετό κόσμο, που λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας δεν θα έπρεπε να υφίσταται, ενώ παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων. Ο κος Καρδαμάκης Δημήτρης, Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε, τέλος, για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ηλικιωμένοι ασθενείς, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή παραμένει. Το Προεδρείο στην ενότητα αυτή είχε ο κος Σκαρλάτος Ιωάννης, Διευθυντής Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος, Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας».
Στην 5η Ενότητα, η κα Σκοτίδα Μυρτώ, Αναπληρωματικό Μέλος ΔΣ Κ.Ε.Φ.Ι κι Υπεύθυνη της εκστρατείας «τροφός» για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «η διατροφική θεραπεία βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να εκτελέσει την εργασία του καλύτερα, ενώ υποστηρίζει τα υγιή κύτταρα μας και προστατεύει το σώμα μας από το άγχος της χημειοθεραπείας. Πιστεύω από τη δική μου εμπειρία ότι στην πραγματικότητα όταν δουλεύουν μαζί ογκολόγος και διατροφολόγος μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο τους ασθενείς με καρκίνο, γιατί οι θρεπτικές ουσίες κάνουν την ιατρική θεραπεία πιο τοξική στον όγκο και λιγότερο τοξική στον ασθενή». Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις της εκστρατείας «τροφός» που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και χορηγοί μας είναι οι εταιρείες Agrino, Genesis Pharma, Nestle, NovartisOncology, ΕΨΑ, Βερόπουλος και Μέλισσα Κίκιζας. Στη συνέχεια ο κος Τζανίνης Τζίμης, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μίλησε για τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει η διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου, με πολλές μελέτες να υποδεικνύουν ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να προληφθούν με την τροποποίηση των διατροφικών μας συνηθειών. Παράλληλα, έδωσε συγκεκριμένες συμβουλές στο ακροατήριο για το τι πρέπει να αποφεύγουν ή να προτιμούν. Επόμενος ομιλητής ήταν ο κος Τσουκαλάς Δημήτρης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «η αναστροφή στην πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη έκπτωση της υγείας μας σήμερα. Χρόνια νοσήματα, ανάμεσά τους κι ο καρκίνος, τα οποία πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σπάνια, έχουν γίνει πλέον κοινά. Κι ενώ η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να ανακαλύψει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τα παραπάνω νοσήματα, η μόνη πραγματική λύση βρίσκεται στην αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού. Όταν οι τροφές μας έχουν σημαντικά μειωμένη θρεπτική ισχύ, είναι αναπόφευκτο το σώμα μας να μην αποδίδει τα μέγιστα και να δημιουργείται έτσι προδιάθεση για νόσο. Για το λόγο αυτό, μια σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας στον οργανισμό μας». Τέλος, η κα Παπαδά Ευσταθία, Κλινική Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, μίλησε για τις αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, καθώς και για τις δράσεις τροφών που έχουν αναγνωριστεί για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Στην τελευταία ενότητα, ο κος Κατσούλας Θεόδωρος, Λέκτορας Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Τμήματος Νοσηλευτικές, ΕΚΠΑ Πανεπιστημιακή ΜΕΘ Φ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι», μίλησε για τη σχέση του ασθενούς και του ογκολογικού νοσηλευτή υπό το πρίσμα της παρεχόμενης φροντίδας, με θεμέλιο λίθο την κατανόηση των αναγκών του ασθενή, ώστε κι οι δύο να βρουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και κατανόησης. Ο κος Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Ειδικός Παθολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος ΓΝΠΘ «η Παμμακάριστος» και Πρόεδρος του ΔΣ Συλλόγου ΝΟΣΗΛΕΙΑ, ανέπτυξε το θέμα της κατ’ οίκον νοσηλείας και τα κοινωνικοοικονομικά της οφέλη, λόγω της θετικής επίπτωσης που έχει στον ίδιο τον ασθενή, αλλά και στη μείωση κόστους που επιφέρει, εφόσον είναι πολύ φθηνότερη από τη νοσοκομειακή νοσηλεία. Ο πατήρ Μάρκελλος Καμπάνης έθιξε το θέμα του θανάτου, σημειώνοντας ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται με κοσμοπολίτικο τρόπο διατηρεί την ποιότητα της σκέψης και εσωτερικής δύναμης σε όλες τις εκφάνσεις και προκλήσεις. Τελευταίος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κος Γιάννης Αυγουστάτος, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, ο οποίος εστιάστηκε στη δύναμη της θετικής σκέψης και τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία από τον καρκίνο, τονίζοντας ότι «ο άνθρωπος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ψυχοσωματική ενότητα κι όχι απομονωμένα, μόνο μηχανιστικά».
Με βασικό μήνυμα τη λέξη αγάπη, που σημαίνει συγχώρεση, αυθεντικότητα, αποδοχή του εαυτού μας, ευγνωμοσύνη κι αλληλεγγύη έκλεισαν οι εργασίες της 10ης ημερίδας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Κ.Ε.Φ.Ι.» – Αθηνών, Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο – Μ.Κ.Ο.
Αιτωλίας 33-35, ΤΚ 115 23, Αθήνα, Τηλ.: 210 6468222 • Fax: 210 6468221
Site: www.anticancerath.gr, e-mail: info@anticancerath.gr