Log In
04/11/2020

3ο Πανελλήνιο Συμεωνίδειο Συνέδριο για την Έρευνα του Καρκίνου

Με ιδιαίτερη επιτυχία έλαβε χώρα το 3ήμερο 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2020 το 3ο Πανελλήνιο Συμεωνίδειο Συνέδριο για την Έρευνα του Καρκίνου. Η Οργάνωση έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης του Καρκίνου, η οποία έχει έδρα το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο». Το Συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη Θεσσαλονίκη υβριδικά. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας το lock down στη Θεσσαλονίκη, οπότε, με εργώδεις και συντονισμένες προσπάθειες όλων των συντελεστών της οργάνωσης του Συνεδρίου αυτό μετετράπη σε αμιγώς διαδικτυακό. Ήταν μάλλον το πρώτο virtual Ιατρικό Συνέδριο στον Ελλαδικό χώρο στον καιρό της πανδημίας.

Το 3ο Πανελλήνιο Συμεωνίδειο Συνέδριο για την Έρευνα του Καρκίνου έχαιρε της αιγίδας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Το Συνέδριο φιλοξένησε όλα σχεδόν τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας που ασχολούνται με την έρευνα του Καρκίνου από την βασική έρευνα σε κυτταρικούς πληθυσμούς και μύες μέχρι μελέτες φάσης ΙΙΙ, μετα-αναλύσεις και Real World  Data μελέτες.

Οι διαδικτυακοί σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ερευνητικές εργασίες που διενεργούνται σε διάφορες Σχολές, Τμήματα και Εργαστήρια των Πανεπιστημίων Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κρήτης, Πατρών, Ιωαννίνων και Θράκης (Δημοκρίτειο), από Εθνικά Κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, το ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, το ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ. Επίσης, παρουσιάστηκαν ερευνητικές δραστηριότητες της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και από Συνεργαζόμενες Ομάδες, όπως η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Πολλαπλού Μυελώματος, η Ελληνική Ερευνητική Ομάδα Ουρο-Γεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ), η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και η Ελληνική Ογκολογική Ερευνητική Ομάδα. Τέλος, ενεργό παρουσία είχαν πολλές Φαρμακευτικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της θεραπευτικής του Καρκίνου. Παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο το παρόν και το εγγύς μέλλον των Ογκολογικών θεραπειών και έδειξαν τις κατευθύνσεις που θα λάβει η Ογκολογία στο άμεσο μέλλον (το Πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορεί να το δει οποιοσδήποτε στο: https://m-c-c.gr/modules/articles/datafiles/FILE_2460D9-500D92-37B815-F3EE3D-A5B6FB-C911EE.pdf).

Κατά τη τελετή έναρξης δόθηκε (για πρώτη φορά διαδικτυακά) η 46η Συμεωνίδειος Διάλεξη προς τιμήν του Ιδρυτού της Ελληνικής Εταιρείας Ερεύνης του Καρκίνου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ Δρακούλης Γιαννουκάκος, Διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και ο τίτλος της ομιλίας του ήταν: «Η έρευνα στον κληρονομικό καρκίνο: Ιστορική αναδρομή και μελλοντικές κατευθύνσεις».

Το Πανελλήνιο Συμεωνίδειο Συνέδριο για την Έρευνα του Καρκίνου θεωρείται πλέον μοναδικό στον Ελληνικό χώρο και τείνει να γίνει θεσμός. Κατά καθολική ομολογία, θεωρείται πολύ υψηλού επιστημονικού επιπέδου, συνενώνει όλη την Έρευνα στο χώρο του Καρκίνου, δημιουργεί συνθήκες συνεργασιών, ορίζει τα ερευνητικά πεδία των διαφόρων κέντρων, διασαφηνίζει ερευνητικά ενδιαφέροντα και τις τάσεις και αντανακλά την ποιότητα της έρευνας του Καρκίνου στη χώρα μας.

Ο διαδικτυακός τρόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου ήταν αναγκαίος εξ αιτίας των συνθηκών πανδημίας. Αυτό, όμως, δεν κατέστη εμπόδιο για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Συνολικά 79 Πρόεδροι και Ομιλητές κάλυψαν το πυκνό Πρόγραμμα. Παρά το εξειδικευμένο αντικείμενο υπήρξαν 280 εγγραφές και 380 παρακολουθήσεις (live streaming views). Ο αριθμός ταυτόχρονης παρακολούθησης κυμαινόταν από 50-80 διαδικτυακoύς σύνεδρους, γεγονός που αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των ομιλιών.

Ευχή όλων ήταν το επόμενο 4ο Συνέδριο να γίνει δια ζώσης, μακριά από κορωνοϊούς, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι επιστημονικές συνεργασίες και οι ανθρώπινες σχέσεις.

Από το Χαράλαμπο Ανδρεάδη, Παθολόγο Ογκολόγο, ΑΝΘ “Θεαγένειο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML