Log In
30/03/2020

Εμπιστευόμαστε για θέματα υγεία μας πάντοτε το θεράποντα ιατρό μας!

Το Διαδίκτυο είναι η σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια, μέσα στην οποία υπάρχει συγκεντρωμένη η βασική γνώση πολλών κύριων θεμάτων της καθημερινής ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ψάχνουν σε αυτό τις απαντήσεις για καίρια ζητήματα που τους απασχολούν.

Τα προβλήματα υγείας αποτελούν ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους, καθώς όλοι έχουμε επιθυμία να καλύψουμε τα κενά μας για τις σοβαρές ασθένειες, τα κύρια συμπτώματά τους και τους τρόπους πρόληψης. Ακόμα και αν κάποιος δε νοσεί, αυτό δε σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται να μάθει τις σοβαρές ασθένειες που υπάρχουν, όπως και τις πρόσφατες και πιο εγκεκριμένες μεθόδους διάγνωσης που υπάρχουν. 

Όμως, πόσο λογικό είναι να στρέφουμε την προσοχή μας μόνο στο Διαδίκτυο ως έναν τρόπο απόκτησης γνώσης; Μπορεί απλώς ένα διάβασμα ενός άρθρου να καλύψει όλα μας τα κενά;

Πολλοί καρκινοπαθείς έχουν ομολογήσει το γεγονός πως με τη διάγνωση της ασθένειας, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να αναζητήσουν πληροφορίες για τη συμπτωματολογία και τις μεθόδους ανάκαμψης στο Διαδίκτυο. Για να παραδεχθούν πως αυτό που έπραξαν είναι λάθος στη συνέχεια.

Το Διαδίκτυο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα αλάνθαστο μέρος στο οποίο η γνώση δεν πέφτει ποτέ έξω ή είναι επαρκής. Στον διαδικτυακό κόσμο πάντοτε υπάρχει η παραποίηση γεγονότων, η μη επαρκής κάλυψη ιατρικών θεμάτων και η παραφιλολογία που τις περισσότερες φορές εντείνει το φόβο (παράλογο ή μη), του ασθενούς.

Στα ιατρικά θέματα καλό είναι να γνωρίζουμε πως διάγνωση έγκαιρη και σοβαρή γίνεται μόνο από τον επιστήμονα ιατρό. Καλό θα ήταν ακόμα να αντιληφθούμε πως οι πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε έγκυρες και σοβαρές, για αυτό πρέπει να μην τις λαμβάνουμε πάντοτε σοβαρά.

Το Διαδίκτυο είναι ωραίο, έχει πολλές γνώσεις και γνωστικά πεδία να εξερευνήσεις, αλλά καλό είναι να μην το εμπιστευόμαστε απόλυτα σε ιατρικά θέματα.

Να μην ξεχνάμε ποτέ πως για θέματα υγείας εμπιστευόμαστε πάντοτε θεράποντα ιατρό μας! και ειδικότερα Παθολόγο-Ογκολόγο μας –αν είμαστε ασθενείς.

Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφο-Αθλήτρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML